Az első nagy amerikai bankként még kedden megkezdi ügyfelei kriptodevizáinak fogadását, méghozzá a hagyományos befektetésekkel azonos platformon az Egyesült Államok legrégebben alapított bankja, a Bank of New York Mellon – közölték a hírt tőzsdenyitás előtt a Wall Streeten.

A Bank of New York Mellon Office Location Ahead Of Earns, Signage is displayed on the entrance to the Bank of New York Mellon Corp. office building in New York, U.S., on Wednesday, July 3, 2019. Bank of New York Mellon Corp. is scheduled to release earnings figures on July 17. Photographer: Mark Kauzlarich/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A pénzintézet ősszel kapta meg a New York-i pénzügyi felügyelet jóváhagyását a bitcoinok és egyéb digitális eszközök tárolására, bár egyelőre ez csupán válogatott ügyfeleire vonatkozik.

A BNY Mellon – amely amúgy a világ legnagyobb betétkezelő bankja – természetesen az új szolgáltatás keretei között megőrzi az eszközökhöz való hozzáférést biztosító és az átutalásokhoz szükséges kulcsokat is, és 

pontosan ugyanazokat a szolgáltatásokat nyújtja majd a digitális devizák esetében is, mint amelyeket a részvények, kötvények, árupiaci termékek és egyéb eszközök esetében kínál.

A lépés fontos mérföldkövet jelent a hagyományos bankok hozzáállásában, amelyek egy része immár egyre inkább legitim eszközként fogadja el a digitális devizákat, miközben sok Wall Street-i vezető még mindig megkérdőjelezi a kriptóban rejlő lehetőségeket, és inkább kivár, amíg Washington nem tisztázza, hogyan fogják szabályozni a piaciszegmenst.

Eddig az alapkezelőknek a digitális devizáikat egy kriptospecialistánál kellett elhelyezniük. Az Alexander Hamilton által több mint két évszázaddal ezelőtt alapított BNY Mellon azonban a nyolc rendszerszinten is jelentős amerikai bank közül mostantól elsőként teszi lehetővé, hogy az ügyfelek közös betéti platformon helyezhessék el hagyományos és kriptoállományaikat.

Izgatottan várjuk, hogy újabb segítséget nyújthassunk a pénzügyi ágazat fejlődéséhez

– mondta Robin Vince, a BNY Mellon elnök-vezérigazgatója a közleményben.

A bank 2021 februárjában mutatta be először terveit, amelyek szerint egyelőre a befektetési cégek digitális devizáit kívánja tartani és azokkal utalásokat teljesíteni. Azóta integrálta a kriptoüzletágát számviteli platformjába. 

A bank a Fireblocks-szal közösen kifejlesztett szoftvert használja e digitális állományok tárolására, az elemzésben és az eszközök bankig tartó útjának követésében pedig a Chainalysis programja segíti.

A platform ezen a héten tehát élesedik a kiválasztott befektetési cégek számára, a jövőben azonban várhatóan további ügyfelekre is kiterjesztik a szolgáltatást.

Nem biztos, hogy a legjobb ómen az új szolgáltatás beindításához, hogy a digitális devizák idei drámai kiárusítása nagyjából 2 ezer milliárd dollár értéket semmisített meg, és több neves kriptocég összeomlásához vezetett, ami ismételten felhívta a figyelmet a nagyobb befektetői védelem szükségességére.

Ennek érdekében a Janet Yellen pénzügyminiszter vezetésével működő Pénzügyi Stabilitási Felügyeleti Tanács arra kérte a kongresszust, hogy fontolja meg a törvényhozást a hiányosságok megszüntetésére, azaz terjessze ki az értékpapír-szabályozás hatályát a digitális eszközökre is. Augusztusban Gary Gensler, az amerikai tőzsdefelügyelet elnöke rámutatott, hogy 

A BNY Mellon megbízásából készült közelmúltbeli felmérés szerint ugyanakkor sok befektetési menedzser továbbra is szívesen fektet be a bitcoinba és társaiba.

A felmérést végző Celent által augusztusban és szeptemberben megkérdezett 271 intézményi befektető mintegy 41 százaléka mondta, hogy jelenleg is tartanak kriptodevizákat a portfóliójukban, további 15 százalékuk pedig valószínűleg a következő két-öt évben fogja ezeket beszerezni.

A Bank of New York Mellon jövő hétfőn közli harmadik negyedéves gyorsjelentését.

Totálisan átalakul a Nasdaq

Három divíziót alakítanak ki, hogy helytálljanak az élesedő versenyben.