Másfélezer nagy és közepes kapitalizációjú globális vállalati részvényt vizsgáltak felül a napokban, s közülük 13 olyan eladásra ajánlott papírt találtak, amelynek a konszenzusos elemzői célára mélyen a alá mutat – közölte a CNBC Pro. A befektetési bankok és a kutatócégek részvényelemzői akkor ajánlják eladásra vagy alulsúlyozásra a részvényeket, ha úgy vélik, hogy rosszul fog teljesíteni a következő 12 hónapban. A lista 5 tagja – az AMC mozihálózat, a T. Rowe Price és a Franklin Resources befektetéskezelők, a Clorox vegyipari óriás és a Consolidated Edison energiacég – a Wall Streeten forog.

Ráadásul a globális elemzői fekete listát, 61 százalékos leértékelődési potenciállal a világ legnagyobb mozicége, az AMC vezeti. 

Bár a az elmúlt két hétben ralizott, a FactSet adatai szerint az elemzők fenntartották az alacsony célárakat. Így tágult több mint 60 százalékosra az átlagos árfolyamrés. De például a Credit Suisse Equity Research arra számít, hogy a most 6,5 dollár körül jegyzett részvény 1 dollár alá esik, vagyis 85 százalékos leértékelődéssel számolnak. Elemzőik szerint, komoly szerkezeti átalakításokra lenne szükség az észszerű jövedelmezőség eléréséhez, ugyanis 

a társaságnak 5 milliárd dolláros adósságot kell lefaragnia.

Rendkívül nehéz helyzetben vannak az amerikai mozik, hiszen néhány kisebb sikertől eltekintve katasztrofálisan teljesítettek a hálózatok idén szeptemberben, mert 25 éve nem volt olyan alacsony az Egyesült Államok box office bevétele, mint most.

View of AMC movie theater in Times Square whose parent
Fotó: Pacific Press / Getty Images

 

De a befektetési alapkezelőknek sem jósolnak nagy jövőt egyéves horizonton az elemzők, 

mind a T. Rowe, mind a Templeton esetében 10-12 százalékos leértékelődési potenciált jelez a FactSet konszenzusa. 

A marylandi székhelyű globális befektetéskezelő T. Rowe részvényei idén már 44 százalékot zuhantak. De az elemzők még további fájdalmas eséssel számolnak. Hasonlóan, hiába szánkázott már 30 százalékot ebben az évben a Franklin, további kiárazódás várható. 

Közel 10 százalékos leértékelődést várnak a tisztítószereket forgalmazó Cloroxtól, míg a New York-i székhelyű Edison közműcég esetében már csupán bő 3 százalékos kiárazódással számol az elemzői konszenzus.