Az utóbbi időben kitörni látszottak tetszhalott állapotukból a Rába Holding részvényei, a forgalom erősödése mellett nőtt a volatilitásuk is, szeptember 23-án például több mint 18 százalékkal ugrott meg az árfolyam, miközben aznap a papírok forgalma is meghaladta az 50 ezer darabot. 

RÁBA járműipari
Fotó: raba.hu

Ezt követően az elmúlt hónapban már elmaradtak a hasonló tűzijátékok, ám a papír azóta is stabilan 1300 forint fölött forog, időnként az 1400 forintot is átlépve.

Bizonyára nem csupán véletlen egybeesés, hogy éppen szeptember 23-án tette közzé a győri vállalat a mára, azaz október 25-re, keddre összehívott közgyűlésére szóló meghívót, amelyre egy ingatlan értékesítése miatt került sor.

Aznap a befektetők még nem tudhatták, melyik ingatlanról lehet szó, sokan arra a győri belvárosi területre gondoltak a Mártírok útja és a Budai találkozásánál, amelyre a hírek szerint a nyugat-dunántúli városban még jelen nem lévő Bauhaus barkácsáruházlánc vethetett szemet.

Aztán október 4-én, amikor az előterjesztést részleteiben is közzétették, kiderült, hogy egy jóval kisebb falatról van szó,

a közgyűlés a Rábaring tesztpálya eladását szavazhatja meg, amely Écstől délre, annak külterületén, a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzet közvetlen szomszédságában fekszik. 

A tervezett tranzakció értéke 557 millió forint.

Az OTP elemzői szerint a potenciális ügylet mindössze 60 forinttal tenné értékesebbé a Rába részvényeit, amelyek célára ebben az esetben is csupán 1175 forintra nőne, messze alulmúlva a papírok hétfői 1390 forintos záróértékét.

Várhatóan a Rába továbbra is mindent megtesz a termeléshez nem szükséges ingatlanjai eladása érdekében, hiszen az egekbe szökő energia- és alkatrészárak mellett minden fillérre szüksége lesz az elkövetkező időszakban.

A csoport a második negyedévet meglepetésre 317 millió forintos nettó profittal zárta, miután az első negyedévben még 570 milliós veszteséget halmozott fel.

Remélhetőleg a november 16-án megjelenő harmadik negyedéves gyorsjelentésből is az derül ki, hogy a holding – a célkitűzésének megfelelően – sikeresen hárítja át megnövekedett költségeit a vevőire.

Eközben a piaci pozíciói javulhattak a nyugati, főként az amerikai piacon, lévén a bivalyerős dollár – ami legtöbbünk számára átok –, valamint a forinttal szemben szintén felértékelődő euró megkönnyítheti értékesítéseit. Igaz, a gyenge forint a cég beszerzési költségeit is növeli.