A memóriacsipeket gyártó dél-koreai cég, az SK Hynix egyéves mentességet kapott az amerikai kormánytól, így továbbra is tud Kínába szállítani berendezéseket – írja a Nikkei Asia.

Fotó: Jung Yeon-je/AFP

Az új szabályok értelmében a vállalatok csak engedély birtokában szállíthatnak a fejlett csipek gyártásához szükséges berendezéseket Kínába.

Az amerikai és az Egyesült Államokkal szövetséges országok cégei megkaphatják az engedélyt, addig a kínai gyártók igényét valószínűleg el fogják utasítani. Az intézkedések célja, hogy lassítsák a távol-keleti óriás fejlődését, és a 16 nanométer alatti logikai csipeket, a 18 nanométer alatti DRAM félvezetőket és a 28 nanométeres NAND alkatrészeket érinti.

Washington bejelentése miatt hétfőn nagyot esett a kínai technológiai óriáscégek részvényárfolyama. A dél-koreai SK Hynix közölte, hogy a vállalat egy évig engedélyek beszerzése nélkül is elláthatja kínai telephelyeit a szükséges berendezésekkel. Ez lehetővé teszi a távol-keleti cégnek, hogy folytassa a memóriacsipek gyártását Kínában.

Ez annak a jele, hogy Washington igyekszik elkerülni a globális félvezetőgyártás lehetséges zavarát.

A dél-koreai kereskedelmi minisztérium azt mondta, hogy az új amerikai korlátozásoknak csak korlátozott hatása lesz a Kínában működő dél-koreai vállalatokra „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy Kínában félvezetőket gyártó vállalataink megkapják a berendezések szállításához szükséges engedélyt” – áll a kereskedelmi minisztérium közleményében.

Az 1983-ban alapított Hynix a világ második legnagyobb memóriacsip-gyártója az árbevétel alapján. A Samsung, a TSMC és a többi cég nem még nem közölte, hogy mentességet kaptak.

Fejleszti csipgyárát a Hynix

A memóriacsipeket gyártó dél-koreai cég csaknem 11 milliárd dollárt fektet be a Cshongdzsuban lévő gyárának fejlesztésébe, az építkezés októberben kezdődik, és várhatóan 2025-ben fejeződik be.