Fúziós tárgyalásokat kezdett a brit Vodafone a hongkongi hátterű CK Hutchisonnal, az ügylet – ha létrejön – hosszú évek után visszasegítheti a Vodafone-t a piacvezetői pozícióba az Egyesült Királyságban. A tervek szerint még az idén létrejövő új társaságban a piaci harmadik Vodafone 51, a míg a 3 (Three) márkanéven szolgáltató negyedik CK Hutchison 49 százalékkal rendelkezne. 

Vodafone Group Plc Stores As Asset Swap Talks With Liberty Global Plc Begin, Pedestrians walk past a Vodafone store, operated by Vodafone Group Plc, in London, U.K., on Friday, June 5, 2015. Vodafone Group Plc said its in talks to exchange assets with billionaire John Malones Liberty Global Plc in a deal between two of Europes biggest wireless and cable providers. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A fúzió pénzmozgás nélkül valósulna meg. A két cég együttesen 27 millió előfizetőt szolgál ki, többet, mint a BT-hez tartozó piacvezető EE, illetve a második O2, amely a Virgin Media csoport része. A telekommunikációs piac szűkülését korábban nem nézte jó szemmel a brit versenyhatóság, viszont a koronavírus-járvány óta megváltozott az Ofcom hozzáállása, ami a fúziók engedélyezését illeti. A pandémia ugyanis ráirányította a figyelmet a hálózati kapacitások bővítésének szükségességére. 

A kialakuló rezsiválsággal viszont ismét a verseny fontossága került előtérbe, 

elemzők szerint csak akkor kaphat zöld utat a fúzió, ha az Ofcom garantáltnak látja a fogyasztói jogok védelmét, az árak a kordában tartását. A Vodafone erre azzal reagált, hogy majdani hálózatfejlesztéseivel az árversenyt is szolgálja, mivel versenyáron kínál majd hozzáférést az olyan virtuális mobilszolgáltatóknak, mint a Sky, a Talk Talk vagy a Tesco Mobile. 

Az utóbbiak a hálózatépítés helyett inkább kapacitást bérelnek, s egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a piaci tortából, bár még mindig 20 százalék alatt járnak. Az Ofcom a Vodafone UK-t és a Three UK-t a közepes szolgáltatók közé sorolta tőkeerejük és fejlődési képességeik alapján, megjegyezve, hogy ha a jelen helyzet fennmarad, akkor lemaradásuk a két nagy mögött tovább nőhet. Ezt szakértők a fúzió engedélyezése szempontjából kedvező fejleménynek tartják.

A brit mobilpiac forgalma
 

Emlékezetes, hogy a Hutchison hét évvel ezelőtt megvásárolta volna a spanyol Telefónicától az O2-t, de az versenyhivatal akkor közbelépett, blokkolva az ügyletet. A Telefónica azután a Liberty Mediával szövetkezve létrehozta a Virgin Mediát, s azóta együtt egyengetik az O2 útját.

A Vodafone és a CK Hutchison számára 

a közös jövő jelentős költségmegtakarítást eredményezne, különösen az új generációs, 5G-s mobilhálózat kiépítésén tudnának spórolni, 

ott, ahol amúgy külön-külön is lemaradásban vannak, de a széles sávú hálózat gyéren lakott településekre való kiterjesztése is a terveik között szerepel.

A Vodafone vezérigazgatója, Nick Read még februárban jelezte, hogy európai portfóliójuk üzemeltetéséhez partnereket keresnek, hogy együtt hatékonyabban tudják üzemeltetni rendszereiket, és olcsóbban építhessék ki a fejlődéshez nélkülözhetetlen 5G-s hálózatokat. 

A Vodafone alacsony jövedelmezőséggel üzemel, bevételei nem nyújtanak stabil finanszírozási hátteret a hálózatfejlesztések gyors végrehajtásához. 

Az európai mobilpiaci konszolidációban a Vodafone aktívan részt vesz, 

a cég Spanyolországban próbálkozott, de nem járt sikerrel, az olaszországi érdekeltségére tett ajánlatot viszont visszadobta. Ezt a francia Iliad mobilszolgáltató tulajdonosa, Xavier Niel tette, aki ezt követően a múlt hónapban 2,5 százalékos részesedést vásárolt magának a Vodafone-ban. Mint ismert, a Vodafone magyarországi érdekeltségére az állam és a 4iG tett 715 milliárd forintos vételi ajánlatot, az utóbbi többségi, 51 százalékos részesedést szerezne a cégben.