A forint az euró ellenében a 400-as vonalon áttörve a lengyel zlotyval szemben is kéthetes csúcsra erősödött hétfőn, a hathetes csúcsot döngeti, és a cseh korona ellenében már el is érte. Érdemes áttekinteni, az alulteljesítésből hogyan lett túlteljesítés. 

Various,European,Currencies,Of,Different,Face,Values.,Close-up.
Fotó: Shutterstock

Az év egészét tekintve a forint még mindig jóval többet gyengült idén a fő régiós társaknál: az euróval szemben több mint 8 százalékot vesztett, miközben a zloty csak 2-t, a cseh korona pedig némileg még erősödött is. A csehekkel nem érdemes erőltetni az összehasonlítást, hiszen ők a hatalmas devizatartalékból élnek, amelyből már majdnem annyit költöttek az elmúlt hónapokban a korona karbantartására, mint az egész magyar devizatartalék.

A régió két mozgékony, likvid és gyakran együtt változó devizája a zloty és a forint. Közös vonás és negatív tényező, hogy mindkét közép-európai ország esetében az hatalmas pénzeket tart vissza, a jogállamiság javítását célzó intézkedéseket követelve.

Mint mindenki Európában, mindkét ország jelentősen ki van téve az energiaszámlát és az inflációt mértéktelenül feltornázó energiakrízisnek, de ebből a szempontból a tengertől elzárt Magyarországot tekintik sérülékenyebbnek. Az energiaválságnak a dollár idei menetelésével párosuló fejleményei mindkét devizát rekordmélységekbe lökték ez euróval szemben is néhány héttel ezelőtt.

 

Az utóbbi hetekben-hónapokban két jelentős változás történt, ami a forint mellett szól a két deviza dinamikáját tekintve.

A jegybankok hozzáállása eltérő

Az egyik: az egyre durvább hazai és régiós inflációs adatok ellenére 

a lengyel jegybank jelezte: a kamatemelései vége felé jár. 

A magyar jegybank be is fejezte ezeket, de a lengyel kamatszintnél jóval magasabban jár, és az MNB többször megerősítette , hogy bár Varsóhoz hasonlóan fordulóra számít az inflációban, résen van, és egyéb eszközeivel tovább küzd az ellen. 

Nem használ a zlotynak, hogy a lengyel jegybank szerdai ülésén legfeljebb apró emelésre, és további galamblelkű jelzésekre számítanak az elemzők. Eközben az is igaz, hogy ugyanaz nap lát napvilágot a magyar októberi inflációs adat, amely a jelenleg erősödő forintra is kockázatokat ró.

Az uniós pénzeket illető huzavona más fázisban van

A két deviza árfolyamát befolyásolhatják a késlekedő uniós pénzekről szóló vita státuszát érintő hírek.

Andrzej Duda lengyel elnök úgy nyiltakozott, hogy Lengyelország – miután idén már érte egy nagy csalódás az elért előrehaladást illetően – nem valószínű, hogy újabb lépéseket tesz a pénzek megszerzéséért.

A lengyel elnök kizárja az újabb engedményt az EU-pénzekért

A lengyel elnök Andrzej Duda legjobb tudomása szerint a kormány teljesítette Brüsszel minden feltételét ahhoz, hogy megkapja a késlekedő európai uniós pénzeket.

Ugyanakkor Magyarországon a jogállamisági vitába vágó legutóbbi hír pozitív volt: pénteken kinevezték az Integritás Hatóság elnökét. 

Bíró Ferenc lesz az Integritás Hatóság elnöke

Megvan a két alelnök is, a kinevezésekre pénteken kerül sor.

Bármelyik tényezőben történik változás, az befolyásolhatja a forint-zloty páros árfolyamát, mindenesetre pillanatnyilag a megtáltosodott forint van nyeregben.