Az OTP Bank Ukrajna tőkehelyzete rendkívül stabil, a szavatoló tőke szintje a szabályozói minimumot immár közel kétszeresen haladja meg – közölte a VG kérdésére a bank kommunikációs vállalati csoportja.

Pedestrians cross a street outside an OTP Bank branch in Kiev, Ukraine, on Saturday, March 17, 2012. Ukraine said it wants to postpone $3 billion of bailout repayments to the International Monetary Fund, as Standard & Poor's cut its outlook on the former Soviet State's debt to negative, citing "significant" funding risks. Photographer:
Fotó: Vincent Mundy / Bloomberg via Getty Images

Az érdeklődést az tette indokolttá, hogy egyes hírek szerint az ukrán jegybank (NBU) az országban működő bankokkal stressztesztet kíván végeztetni, amiről a központi bank októberben kinevezett új elnöke, Andrij Pisnij is beszélt.

A tervek szerint jövőre, február elején kezdenék meg a pénzintézetek hitelportfóliójának ellenőrzését. Emellett megvizsgálnák a tartalékképzés módszereit, valamint a tőkefedezet meglétét is.

Az OTP Bank ukrán leányának működése stabil, likviditása elégséges és a tőkemegfelelése is 23 százalék felett áll. Így alapesetben nem gondoljuk, hogy az anyavállalatnak tőkét kellene emelnie – vagy ha igen, annak mértéke alacsony lenne, ez azonban nagyban függ a háború hosszától és súlyosságától

– mondta szintén a VG-nek Le Phuong Hai Thanh, a Concorde elemzési osztályának vezetője is.

Az OTP azt is közölte, hogy az Ukrajnában érvényes hadiállapot miatt a hitelintézetekkel szemben felügyeleti szempontból szigorításokat csupán az újonnan bevezetett devizagazdálkodási szabályok, illetve szankciós intézkedések betartása kapcsán jelentett be az NBU.

Ráadásul a tőkeszabályok betartatásától, szabályozói úton deklarálva, az NBU a hadiállapot végéig eltekint, amennyiben a tőkeszint újbóli elérésére a pénzintézet az NBU által jóváhagyott tervet készít.

Az említett szigorításokat egyébként, javarészt még a jelenlegi jegybankelnök kinevezése előtt fogadták el. Egyéb hasonló jellegű, új szabályokról még kommunikációs szinten sem értesült a bankcsoport annak ellenére, hogy 

az OTP Bank Ukrajna északkeleti szomszédunk 14 stratégiai fontosságú bankjának egyike.

Az ukrán bankszektor stressztesztvizsgálata amúgy nem egy új szabályozói követelmény, hanem egy már több éve zajló, alapjaiban az Európai Központi Bank és az EU Bankfelügyeleti Hatósága által felállított sztenderdeket követő felügyeleti folyamat, amelyet az OTP Bank Ukrajna minden évben – így idén is – sikeresen teljesített.

További piaci pletykák szerint a jegybank elnöke egy, a kereskedelmi bankokkal tartott zárt körű beszélgetésen állítólag nem igazán értékelte a külföldi bankok stratégiáját, amely szerint formájában támogatnák az ukrán gazdaságot. Ehelyett államkötvények megvásárlására buzdított.

Az ukrán államháztartás jelenlegi helyzetében valóban aktuális feladat, hogy az államháztartás finanszírozása minél kevésbé közvetlen jegybanki forrásokból – azaz ne az inflációt leginkább gerjesztő módon –, és egyre inkább piaci folyamatok útján történjen

– írja az OTP.

A kérdés megoldásában intenzív konzultációk folynak a bankszektor bevonásával. A konzultációk során a bankszektor egységesen foglalt állást abban a tekintetben, hogy a piaci finanszírozás egy teljesen támogatandó cél, aminek eléréséhez az első lépést a állampapírhozamok piaci szintekhez közelítő kamatozásának a megvalósítása jelentheti.

 

Az esetleges kötvényvásárlás kapcsán a Concorde elemzője is azt fejtette ki, hogy bár nem állnak rendelkezésére speciális adatok, de úgy véli, már eddig is vehetett a leánybank ilyen típusú értékpapírokat. Abban a kérdésben viszont, hogy egy bank a magánszektort hitelezi vagy a kormányzatit, minden esetben maga a bank dönt saját kockázati mutatói alapján.

Maximum pozitív módon lehetne ösztönözni a bankokat, például alacsonyabb kockázati súlyokkal, de egyébként nehezen tudom elképzelni, hogy kényszerítsék a bankokat kötvényvásárlásra

– tette hozzá Le Phuong Hai Thanh.

„Természetesen folyamatosan vizsgáljuk a piacon a megfelelő megtérülést biztosító akvizíciós lehetőségeket, ezekről nyilatkozni azonban csak egy-egy konkrét ügylet megvalósulása kapcsán van módunk”– írta a bank az ukrán piacon való további jelenlétüket, esetleges terjeszkedésüket firtató kérdésünkre.

Hozzátették, az OTP-csoport elkötelezett az ukrán piacon való jelenlét iránt.