A Tesla közel 80 ezer autót hív vissza Kínában szoftver- és biztonsági övproblémák miatt – közölte pénteken a távol-keleti ország piacfelügyeleti hatósága.

BEIJING, CHINA - AUGUST 28: A Tesla Model 3 is on display ahead of the 2022 China International Fair for Trade in Services (CIFTIS) at China National Convention Center on August 28, 2022 in Beijing, China. The 2022 CIFTIS is slated to be held in Beijing from August 31 to September 5 to provide platforms for exchanges in service trade. (Photo by Yi Haifei/China News Service via Getty Images)
Fotó: Getty Images

A visszahívás 67 698 importált Model S és Model X járművet érint, amelyeknél az akkumulátor meghibásodásához vezető szoftverproblémák merültek fel. Biztonsági övproblémákra hivatkozva az amerikai vállalat közel 13 ezer Model 3-at is visszahív, ebből 2736 importált és 10 127 a Kínában gyártott – írja a Reuters.

A állami felügyeleti szerv szerint az akkumulátor-kezelő rendszerrel kapcsolatos probléma miatt a járművek megállhatnak, ami növelheti a balesetek kockázatát, de arról nem tett említést, hogy történt-e már baleset emiatt. A szabályozó szerv közölte, hogy cége benyújtotta a visszahívási tervet: a vállalat a szoftverproblémákkal küzdő járműveken szoftverfrissítéseket fog futtatni.

A Tesla egyelőre nem reagált a hírekre. Miután leküzdött néhány gyártási problémát a világ legnagyobb autópiacának számító Kínában, a Tesla több mint 120 ezer járművet adott el az országban az elmúlt negyedévben. A 25 milliós Sanghajban pedig van egy hatalmas üzeme, ahol főként a Model 3 és a Model Y járműveket készítenek. Elon Musk vállalata az eladások alapján a második legnagyobb villanyautó-gyártó Kínában.

A Teslának az elmúlt években más visszahívásai is voltak. A múlt héten az Egyesült Államokban a Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalhoz benyújtott bejelentésében azt írta, hogy több mint 321 ezer járművet hív vissza a hátsó lámpák esetleges meghibásodása miatt. Szeptemberben azt közölte, hogy közel 1,1 millió járművet ellenőriz, mivel a záródó ablak becsípheti az utasok kezét, mielőtt visszahúzódna.

Tavaly februárban az Egyesült Államokban 134 ezer Model S és Model X járművet kellett visszahívni, amiért azok meghibásodásra hajlamos érintőképernyői biztonsági kockázatot jelenttettek. 2020 végén pedig felfüggesztési problémák miatt mintegy 48 ezer Model S és Model X autótót kellett visszahívni Kínában. 

Dél-Korea is bejelentkezett az új Tesla Gigafactoryért

Dél-Korea is szerepel azoknak az ázsiai országoknak a listáján, amelyek egyikében a Tesla új elektromosautó-gyárt építhet a közeljövőben – ez az Elon Musk alapító-vezérigazgató és Jun Szogjol dél-koreai elnök szerdai videótelefonos beszélgetéséről kiadott szöuli hivatalos közleményből derül ki.