Dél-Korea is szerepel azoknak az ázsiai országoknak a listáján, amelyek egyikében a Tesla új elektromosautó-gyárt építhet a közeljövőben – ez az alapító-vezérigazgató és Jun Szogjol dél-koreai elnök szerdai videótelefonos beszélgetéséről kiadott szöuli hivatalos közleményből derül ki. 

FREMONT, CALIFORNIA - APRIL 20: In an aerial view, Tesla cars sit parked in a lot at the Tesla factory on April 20, 2022 in Fremont, California. Tesla reported first quarter earnings that far exceeded analyst expectations with revenue of $18.76 billion compared to expectations of $17.80 billion.
A Tesla megversenyezteti a beruházásért sorban álló országokat.
Fotó: Justin Sullivan / Getty Images

Jun eszerint arra kérte Muskot, hogy a legújabb Gigafactoryt koreai földön építse meg, erre azonban a Tesla-vezér konkrét ígéretet nem tett, mivel több jelentkezőnél is el kell végezniük a befektetéssel kapcsolatos környezeti és adminisztratív vizsgálatokat, értékelniük kell a technikai felkészültséget és az infrastruktúra fejlettségét. 

Ebben itt aligha találnak hibát. 

Jun ígéretet tett arra, hogy lazítanak a bürokratikus követelményeken, 

hogy minél több, magas presztízsű technológiai vállalatot tudjanak Koreába csábítani. Muskéknak fel kell térképezniük a munkaerő minőségét és rendelkezésre állását is. 

Ebbe a munkafegyelem is beletartozik, amiben Dél-Korea jól áll ugyan, viszont a sztrájkok ott sem ismeretlenek. Mi több, a kamionsofőrök tavaszi bérsztrájkja után most újra szervezkednek, s hétfőn már a miniszterelnök könyörgött nekik, hogy ne tegyék, mert azzal helyrehozhatatlan károkat tudnak okozni a gazdaságnak.

Musk az elnöki hivatal kommünikéje szerint a dél-koreai beszállítói minőségi munkáját dicsérte, és megemlítette, hogy jövőre tízmilliárd dollár értékben vásárolnak alkatrészeket partnereiktől. 

Elemzők szerint a Tesla számára ideális terep lehet Dél-Korea, 

mert olyan meghatározó beszállítói mellett dolgozhatna, mint a Samsung Electronics és az LG Innotek. Jun és Musk megbeszélése egyébként pár nappal előzi meg a bírósági tárgyalást, amelyet a Tesla koreai balesetei miatt indítottak a cég ellen.

A Tesla eladásai a harmadik negyedévben
 

A legújabb Gigafactoryért Dél-Korea mellett Indonézia és India is versenyben van. Augusztusban Joko Widodo indonéz elnök személyesen lobbizott Elon Musknál országa érdekében, Délkelet-Ázsia potenciális járműgyártó központ jellegét kidomborítva. India hatalmas piac ugyan, de 

a Modi-kabinet korábban nem vette komolyan a Teslát, és ez nyomot hagyhatott Elon Muskban. 

Dél-Korea esélyei mindezeket figyelembe véve kimondottan jónak tekinthetők.

https://www.youtube.com/watch?v=7-4yOx1CnXE