A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 334,88 ponttal, 1,02 százalékkal erősödött, és 33 161,88 ponton zárta a napot. Az S&P 500-as mutatója 21,31 ponttal, 0,56 százalékkal, 3828,11 pontra erősödött. A  technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 51,68 ponttal, 0,49 százalékkal nőtt, 10 616,20 ponton zárt.

New York Stock Exchange Opens As Companies Continue To Report 3rd Quarter Earnings
Fotó: Spencer Platt / Getty Images

Az amerikai félidős választások eredménye dönti el, hogy a demokraták elveszítik vagy megtartják a kongresszusi irányítást Joe Biden elnök első ciklusának felénél, ami felveti a törvényhozás elakadásának lehetőségét.

Földrengés nem valószínű a voksolás után, de minden piacon lehetnek nagyobb árfolyammozgások az eredményektől függően, és ezek a magyar forint-, részvény- és kötvénypiacokra is átgyűrűzhetnek. A Republikánus Párt előretörése, amellyel megakadályozhatnák, hogy a kormányzat költekezzen, kevesebb gazdasági túlfűtöttséget, az eddig vártnál alacsonyabb inflációt és Fed-kamatokat eredményezhet, amire a dollár gyengüléssel reagálhat. 

Van némi optimizmus a megosztott kormány lehetősége körül, amikor a demokraták irányítják a Fehér Házat, a republikánusok pedig potenciálisan készen állnak arra, hogy átvegyék az irányítást a kongresszus egyik vagy mindkét kamarája felett

mondta Joseph Sroka, az atlantai NovaPoint befektetési igazgatója. Szerinte egy konzervatívabb fiskális politika, amelyet a republikánusok által irányított kongresszus tudna életbe léptetni, kisebb inflációs nyomást gyakorolna a gazdaságra, és ez megkönnyítené a Fed munkáját. Sroka úgy vélekedett, hogy a washingtoni patthelyzetek történelmileg pozitívan hatnak a részvénypiacokra. 

USA-választás 2022: fájna a dollárnak Bidenék bukása, de jól járnának a részvények, a kötvények és a forint

Földrengés nem valószínű a félidős amerikai voksolás után, de minden piacon lehetnek nagyobb árfolyammozgások az eredményektől függően, és ezek a magyar forint-, részvény- és kötvénypiacokra is átgyűrűzhetnek. A forintot akár erős lökés is segítheti.