A pozitív reálhozamot kínáló eszközök utáni hajsza közepette nézzük meg röviden, milyen lehetőségeket nyújt a kötvénypiac. Ez természetesen nem minősül befektetési ajánlásnak vagy befektetésre való ösztönzésnek – kizárólag edukációs célt szolgál. Az inflációs várakozások és ezzel együtt a kamatpályák az Egyesült Államokban, Európában és itthon is emelkedtek az év nagy részében. November 10-én az Egyesült Államokból érkezett inflációs adatok óta viszont egyre több elemzés szól a pénzromlás tetőzéséről, ami rég nem látott mozgást okozott a kötvénypiacokon.

 

Itthon az elemzők 14-15 százalék körüli pénzromlásra számítanak az idén és jövőre is. Az álláspontjuk szerint 2024-ben térhet vissza az infláció a jegybanki toleranciasávba.

Rövid távon tehát nagyon nehéz olyan eszközt találni, amely megfelelő likviditás és kockázat mellett pozitív reálhozammal kecsegtethet. Az éven belüli diszkontkincstárjegyek vagy az egy-két éves államkötvények is az inflációs várakozások alatti hozamon forognak.

Kicsit hosszabb távra tekintve már sokkal izgalmasabb a hazai kötvénypiac. 

Ha az infláció az elemzői várakozásoknak megfelelően meredeken visszaesik a jövő év kezdetétől, akkor az 5 év feletti szegmensben jó lehetőségek találhatók. Az időzítés viszont nagyon nem mindegy. Például a 32/A elnevezésű 10 éves magyar állampapír hozama januárban még 4,5 százalék környékén volt, októberben viszont bőven 10 fölé ment. Ez árfolyamban 40 százalékos esés. 

Aki a nem megfelelő időpontban szállt be, az jelentős árfolyamveszteséget szenvedhetett el.

Fotó: Szabó Miklós / Világgazdaság

Nehezebb helyzetben vannak, akik devizában szeretnének rövid távon értékálló befektetést találni, mert mind euróban, mind dollárban jelentős kockázatot kell vállalniuk. Hosszabb távon gondolkodva ugyanakkor már lehet esélyünk arra, hogy a megtakarításaik vásárlóerejét megőrizzék, mivel a Fed, illetve az EKB is az infláció gyors visszaesésére számít 2023 második felétől.

Újra tapasztalható, hogy 

a régiós kibocsátók devizakötvényei jelentős hozamfelárral forognak a nyugati kibocsátókkal szemben. 

2021-ben egy 5 éves német államkötvény hozama kevesebb mint 1 százalékkal volt alacsonyabb egy hasonló lejáratú régiós államkötvényénél és a jobb besorolású régiós vállalati kötvények is hasonlóan alacsony hozammal forogtak. 

Jelenleg ez a hozamkülönbség 2,5–3,5 százalék is lehet. Ennek köszönhetően a jegybankok várakozásai alapján joggal reménykedhetünk pozitív reálhozamban már 3–5 éves időtávon is. Összességében elmondható, hogy megfelelő időzítéssel és időtávval a kötvénybefektetésekkel sikeresen felvehetjük a harcot a rekordmagas inflációval szemben
 

Jelen anyag a szerző magánvéleményét tükrözi, amely nem feltétlenül egyezik az OTP Bank hivatalos álláspontjával