A Duna House Csoport árbevétele 120 százalékkal bővülve 8,4 milliárd forintra ugrott 2022. harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest – derül ki a vállalat negyedéves jelentéséből.

Duna House ingatlan iroda.
Fotó: Vémi Zoltán / VG

A cég EBITDA-ja 60 százalékkal emelkedve 904 millió forintra nőtt.

Az olaszországi operáció 437 millió forint negyedéves EBITDA szintet ért el, míg a magyarországi tevékenységek 533 milliós EBITDA-t generáltak. Lengyelországban – a változó kamatozású hitelek által dominált piaci környezetben – negatív tartományba került az EBITDA, itt ezen a soron 52 milliós mínusz keletkezett. A menedzsment fókusza a hálózat bővítése és a piacszerzés, várakozásai szerint a jelenleg rendkívül szigorú hitelfelvételi korlátok piacra gyakorolt negatív hatása rövid távon mérséklődni fog és hamarosan újra növekedési pályára áll a lengyel piac.

A csehországi leányvállalatok 23 százalékos árbevétel-csökkenéssel, mínusz 13 millió forintos EBITDA-val zárták a negyedévet.

Magyarországon az árbevétel csaknem kétszeresére duzzadt – 96 százalékkal ugrott meg –, az EBITDA pedig több mint a duplájára, 105 százalékkal nőtt. A hazai tevékenység árbevételére jelentős hatással volt a Forest Hill lakások megkezdett átadása, ami összesen 1,1 milliárd forinttal növelte az árbevételt. Az ingatlanfejlesztési tevékenység EBITDA-szinten összesen 267 millió forinttal javította a csoport eredményét, így a magyar alaptevékenységből származó EBITDA 266 millió forint volt, amely tartalmaz 21 millió forint egyszeri költséget is.

A 2022. második negyedévi rekorderedmények után a kamatemelések miatt kialakult ingatlan-, és hitelpiaci visszaesésben a csúcshoz képest csökkentek a csoport core eredményszintjei. „Az olasz akvizícióval megerősödve, rekord összegű készpénzállománnyal és a sikeresen kivitelezett Forest Hill projekt átadás alatt álló lakásaival állja a kihívásokat a csoport” – írja a gyorsjelentés, hozzátéve, hogy a cégcsoport a nehéz piaci környezetben is kilenc hónap alatt túllépte az egész évre kitűzött core és konszolidált adózott eredménysáv alsó határát. A menedzsment emellett biztos abban, hogy a core és konszolidált EBITDA is a tervezett sávon belül alakul majd.

Lekörözik a budapestit a balatoni új építésű ingatlanok árai

Tízmillió forinttal kerül többe a két évvel ezelőtti árakhoz mérten egy átlagos Zala megyei ingatlan. A régió árait a balatoni új építések húzzák fel, a megyei ingatlanpiacon 42 százalékkal többet költöttek idén a vevők, mint 2020-ban. Keszthelyen az értékesítés alatt álló új építésű projektek átlagos négyzetméterára az 1,8 millió forintot is meghaladja.