Nem talált irányt a kora délelőtti kereskedésben az euróval szemben a forint, de sok minden történhet kedden, aminek alapján a magyar fizetőeszköz árfolyama nyomás alá kerülhet, vagy ellenkezőleg, újra a 400-as vonal irányába indulhat a fenyegető 410-en túli régiók helyett.

forint
Fotó: Shutterstock

A forinttal 10 órakor szinte pontosan ugyanott kereskedtek, 408,8 körül, mint a hétfői záráskor.

A kedd nem feltétlenül lesz olyan negatív, mint a hét első kereskedési napja volt, amikor a dollár megindulása a kínai gazdaság miatti aggodalmak következtében kedvezőtlen alaphangulatot teremtett, gyengítve az eurót és ezen keresztül a közép-európai devizákat, elsősorban a forintot.

 

Zavart okozott az is, hogy Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter bejelentette: „az intézményi befektetők és a 20 millió forintot meghaladó lakossági ügyfelek bankbetétjeinek kamata nem haladhatja meg a három hónapos DKJ-hozamot (tegnap 11,95 százalék)” – írták reggeli piaci összefoglalójukban az OTP elemzői. 

Ez az adott körben effektíve kamatcsökkentést jelent

– és az állampapírok felé tereli a keresletet –, hiszen az MNB tegnap is 18 százalékos kamaton hirdette meg az irányadó eszközként szolgáló egynapos betéti tendert. 

Kedden a nemzetközi piacon fordult a szél, most az euró erősödik a dollár ellenében – miközben a befektetők latolgatják, nem lesz-e kevesebb és kisebb mértékű kamatemelés az Egyesült Államokban a vártnál. Ez az a forint számára kedvező alap.

Van azonban bizonytalanság is. 

Ülést tart a Magyar Nemzeti Bank, amelyen az elemzői várakozások szerint korábbi iránymutatásának megfelelően nem nyúl alapkamatához. Ez lesz azonban az első ülés Nagy Márton bejelentése óta, 

és izgalmas kérdések, mit mond ezek után a jegybank a monetáris szigor fokát, eszközeinek jövőbeli használatát, illetve az inflációs kilátásokat illetően.

Impulzusokat kaphat a forint nyugatról is. Idei gyengülését a dollár menetelése mellett részben az is okozta, hogy az „jogállamisági” követelésekre hivatkozva egy nem átlátható, politikailag befolyásolható feltételrendszer mentén hatalmas Magyarországnak járó összegek átutalását tartja vissza. 

Ma sem várható döntés az Európai Bizottságban ez ügyben, viszont újabb piacbefolyásoló információk érkezhetnek. Navracsics Tibor, uniós forrásokért felelős miniszter Brüsszelbe utazott, ugyanakkor a forint számára ellenszelet hozhat, hogy az Európai Parlamentben a Politico értesülése szerint arra készülnek, hogy egy határozatban a pénzutalások további visszatartására hívják fel a bizottságot. 

Navracsics elutazott Brüsszelbe megszerezni az uniós forrásainkat

Miután november 19-én lejárt a hazánknak adott határidő a jogállamisági kérdések rendezésére, elutazott Brüsszelbe Navracsics Tibor, uniós forrásokért felelős miniszter. Ugyanakkor a bizottság döntését a Magyarországnak járó forrásokról várhatóan csak a jövő héten tudhatjuk meg.