Technikai határokat feszeget a forint árfolyama az euró ellenében, és akár egy nagyobb erősödési hullám küszöbén is állhat, a Federal Reserve ülése fémjelezte hét erőteljes kilengései és a jövő heti naptár azonban azt sugallják, hogy a közeljövőben aligha szabadulunk az izgalmaktól ezen a piacon. A jövő héten felforgathatja a devizapiacokat az amerikai választás, a régiós – köztük a magyar – inflációs és devizatartalék adatok és a lengyel jegybankülés, és az uniós szankciós politika is mindig hozhat meglepetéseket. 

Hungarian Currency As Forint Strengthens Against Euro
Fotó:  Balazs Mohai / Bloomberg via Getty Images

A jelentős piaci kilengések nem ritkák az Európai Központi Bank, és főleg a Federal Reserve üléseinek a környékén az idén, hiszen a jegybankárok elé nagy dilemmákat állít az elszabadult az a háború, a kamatemelések nyomán közelgő és a járvány elleni kínai intézkedések egyedi tünetegyüttese. Mindezek hatnak az euró-dollár árfolyamra, a forintnak pedig ennek a keresztnek a mozgása jelenti az „alapszelet”.

A héten a megszokottnál is látványosabb volt, ahogyan a láthatóan érzékeny periódusában lévő forint az euró-dollár mozgásaira reagált, a cseh koronához és a zlotyhoz hasonlóan, de hozzájuk képest gyakran többszörös amplitúdóval. Ráadásul maga az euró-dollár kereszt is rendkívül idegesen mozgott, a szerdai Fed-ülés és sajtótájékoztató körüli másfél órában például, miközben a piacok a jegybank üzenetét értelmezgették, többször is hirtelen irányt váltott az amerikai részvényindexekkel együtt, és ezeket a mozgásokat a forint is lekövette.

Reményt hozott a forinterősödés

Az őrült egy hetet a magyar fizetőeszköz pozitív szaldóval zárja – 

folytatva a kilábalást az ősz első felére jellemző zuhanásból, ami az euró ellenében rekord mélységekbe lökte 433 környékén,

és érdemes áttekinteni, milyen folyamatok okozták ezt, amelyek esetleg tovább is repíthetik az árfolyamot, és mik a negatív fordulatot esetleg előidéző rizikók. A forint pénteken – továbbra is az euró-dollárt követve – már a 402 alá is benézett.

A technikai háttérről érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt három hét visszapattanása után az elemzők a felfelé és a lefelé való kitörésre is látnak lehetőséget az árfolyamban. Az orosz–ukrán háború kitörésétől húzott trendvonal egyértelműen gyengülő, a forint számára most nyílt lehetőség, hogy ebből az erősödés irányába kitörjön, de a sötét felhők nem mentek el, és az elmúlt hetekben jelentős spekulatív pozíciók épülhettek ki. Ezért olyan érzékeny a forint, ezért rángatja olyan erősen az euró-dollár, és ezért okozhatnak egyes hírek nagyon nagy mozgásokat.

Ezek fékezésére az infláció letöréséért küzdő Magyar Nemzeti Bank a maga oldaláról a régió legnagyobb kamatemeléseit hajtotta végre, és a szerdai fontos Fed-ülés küszöbén a Világgazdaságnak meg is erősítette, hogy „minden eszközzel, bármi áron fellép az árstabilitás elérése és a stabilitásunk megőrzése érdekében”. 

Az investro.com technikai elemzője, Rene Remsik szerint 

a forint a „sorsdöntő trendvonalon ül”, 

és útja nyílhat egészen a 392-es ellenállásig, csakhogy ki kell várni, valóban képes lesz-e áttörni a trendvonalat, ellenkező esetben akár a gyengülés irányába is kitörhet. A centralcharts.com-on közölt egyik technikai elemzés már egy hete, 408-as szintnél megjósolta a 403,3-at, és 393,6-os célt tűzött ki mellé, miközben a másik irányban 413,8-nál látott támaszt.

De mi vitte a forintot az áttörés küszöbére?

Halloweenrali, Fed-cukorka

A forint már a hosszú hétvégét halloweenralira használta: ezt alapvetően annak köszönhette, hogy a Fed szerdai bejelentései előtt visszavonulót fújt a dollár. 

Ezt az a várakozás okozta, hogy fordulat következhet a Fed kamatszigorító politikájában, és a jegybank az eddig 75 bázispontos lépésközökkel folyó emelés lassítását fogja jelezni. Ez meg is történt, csakhogy Jerome Powell sajtótájékoztatója közben módosult az üzenet: a Fed-elnök jelezte, hogy a kamatok magasabbra hághatnak a vártnál, kerül, amibe kerül. Világossá tette azt is: senki ne várja, hogy a Fed szünetet tart az emelésekben.

Mindez nagy kilengéseket okozott az euró, és még nagyobbakat a forint árfolyamában. Amikor azonban elült a por, mindkettő jól jött ki belőle. A nagy kérdés, hogy alakul ezek után az „alapszél”, azaz az euró-dollár árfolyammozgása. Nem feltétlenül kell leírni a dollárt, a pénteki atomerős amerikai munkaerőpiaci adatok megerősítik Powell szigorú üzenetét, és a dollár hóna alá nyúlhatnak, ha megemészti őket a piac.

 

Az amerikai félidős választások 

A héten újabb zavart okozhat a dollárerőben a november 8-ai amerikai félidős választás, amelynek során a kormányzó Demokrata Párt elveszítheti a többséget a parlament egyik, vagy akár mindkét házában.

Biden, Powell és a rossz szellem: az amerikai időközi választás

Akárhogy dönt és igazít el a jövőt illetően a Federal Reserve, az egy hét múlva esedékes amerikai időközi választás előtti politikai nyomást bele fogják magyarázni valamilyen módon a piacok.

Az fxstreet.com elemzője, Marios Hadjikyriacos megnézte, milyen hatással jártak a dollár árfolyamára hathónapos távon a félidős választások az elmúlt három évtizedben, és nem talált szabályszerűségre, miközben a részvénypiac kifejezetten kedvelte azokat az időszakokat, amikor a kormányzópárt nem rendelkezett többséggel, és ez most is így történhet. 

A jelenlegi helyzetben azonban a Republikánus Párt előretörése, amellyel megakadályozhatnák, hogy a kormányzat költekezzen, kevesebb gazdasági túlfűtöttséget, alacsonyabb inflációt és Fed-kamatokat jelenthet – amire a dollár gyengüléssel reagálhat. 

Ha pedig a dollár gyengül, az a forintnak jót szokott tenni.

Tegyük gyorsan hozzá: fordítva történhet azonban, ha Joe Biden demokratái okoznak pozitív meglepetést. A Reuters a Fed ülése előtti napokban végzett felmérésében 44-ből 30 elemző szerint a dollár visszatér a legutóbbi gyengülési hullám előtti csúcsokra, vagy még meg is haladja őket az év végéig.  

Eccles Building of the Federal Reserve
Fotó: Brooks Kraft/  Getty Images

Az EU-faktor

Szerepet játszhatott benne, hogy a forint kedvező hangulatban zárta a hetet, hogy lezárult az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyetteseinek a kiválasztása. 

Ez táplálhatja a reményeket, hogy Magyarország megegyezhet Brüsszellel a visszatartott hatalmas ügyében,

erre a vitára azonban – megtapasztalhatta Lengyelország is – az egyszer hopp, másszor kopp volt az eddigiekben a jellemző.

Az adatok, amiket a héten figyel a forint

A kedd és a szerda tűnnek a forint számára izgalmas napoknak.

November 8., kedd – Havi devizatartalék adatát közli az MNB. A tartalék az elmúlt több mint egy évtized legmagasabb szintjein van, de figyelik, tekintve hogy az energiakrízis miatt felszöktek Magyarország külső fizetési kötelezettségei. Devizatartalék-adatokat közölnek egyébként a napokban a régiónkban a csehek és a lengyelek is, és inflációs adatot a csehek.

November 9., szerda – A hét adata: a magyar októberi infláció. Egy ideje már ez a legizgalmasabb magyar adat, aminek a legkiszámíthatatlanabb a hatása a forintra. Már 20 százalék felett járunk, és akár apró további emelkedés is nagy felfordulást lehet képes okozni, nem feltétlenül a forintárfolyam javára. 

Megállíthatatlan az élelmiszerek drágulása és még nincs vége

Szakértők szerint lemondhatunk arról, hogy valaha visszatérjenek az élelmiszerárak a „normális” szintre, egy darabig még biztosan kitart az extrém áremelkedés.

Ugyanezen a napon, de estefelé várhatóan újabb apró kamatemelést hajt végre a lengyel jegybank. Ha túl optimistának látszanak a toronymagas infláció ellenére, az pofont adhat a zlotynak. A lengyel deviza időnként magával tudja rántani a forintot is, de volt már olyan is, hogy a két devizával pont ellentétes irányban kereskedtek, például a kamatkülönbözet miatt. A román jegybank kedden ül össze, de ők nem szoktak túl nagy felfordulást okozni a hazai devizapiacon.