Felturbózta tőkebefektetéseit (capex) a Mol-csoport az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmezőkön

– adta a hírül az Azernews. Az idei harmadik negyedévben a Kaszpi-tenger azerbajdzsáni szakaszán 38,7 millió dollárt költött fejlesztésekre a magyar olajtársaság, szemben a tavalyi év azonos időszakában elköltött 37,4 millió dollárral.

Offshore Fracking Drilling Stills Offshore drilling rig fracking operation near the coast or Southern California near Huntington Beach
Fotó: Getty Images

Az ACG fejlesztésére vonatkozó capex 3,5 százalékkal emelkedett év per év alapon. 

Az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) mezőn a Mol teljes olajkitermelése napi 418 ezer hordó volt az idei év első 9 hónapjában, szemben a tavalyi azonos időszak napi 461 ezer hordójával.

Az ACG termelése 9,33 százalékkal csökkent év per év alapon

 az idei első háromnegyed évben. 

Az ACG mező termeléséből a Mol részesedése 9,57 százalék,

míg a BP 30,37 százalékkal, a SOCAR 25 százalékkal, az INPEX 9,31 százalékkal, az Equinor 7,27 százalékkal, az ExxonMobil 6,79 százalékkal, a TPAO 5,73 százalékkal, az ITOCHU 3,65 százalékkal, s az ONGCVidesh 2,31 százalékkal részesedik.

A Mol 2020-ban szerezte meg az Azeri-Chirag-Gunashli (ACG) olajmező 9,57 százalékos, illetve a Baku-Tbiliszi-Ceyhan (BTC) csővezeték 8,9 százalékos részesedését. A BTC csővezeték a Földközi-tenger partján található Ceyhant köti össze az ACG mezővel.

A Mol árfolyama
 

A Mol-részvényt hétfőn délben 0,79 százalékos mínuszban jegyezték, míg a többi bluechip egy százaléknál szerényebb pluszban mozgott a pesti tőzsdén.