Közel 20 százalékkal, 16,9 milliárd forintra nőtt a Zwack árbevétele 2022–23-as üzleti évének első felében, míg a cég nettó, azaz a jövedéki és népegészségügyi termékadó nélkül számított árbevétele 23 százalékkal, 9,8 milliárd forintra lőtt ki.

Budapest,,Hungary,-,August,17,,2018:,Dolls,Dressed,In,Traditional
Fotó: AJ Studio Photography

A belföldi nettó értékesítés 23,4 százalékkal, vagyis 1,6 milliárd forinttal, míg az 21,3 százalékkal, 216 millió forinttal emelkedett.

A saját termelésű prémiumtermékek közül 

a Kalumba gin megtriplázta forgalmát, a mangó- és vérnarancs-ízesítésű terméket is sikeresen vezette be a piacra a vállalat. A minőségi termékek sorából pedig a Kalinka vodka tűnt ki,

az átlagot jócskán meghaladó mértékű forgalombővülésével.

Még jobban, 30,7 százalékkal nőtt a forgalmazott italok értékesítése, amelyen belül a Diaego-portfólió bevétele 27,9 százalékkal gyarapodott.

Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A hazai piacon a július 1-jétől 70 százalékkal megemelt jövedéki és a népegészségügyi adó kivezetése következtében a céget sújtó adóteher 6 százalékkal nőtt, ezért az italgyártó 7 százalékos évközi áremelést hajtott végre.

A júniusban bejelentett áremelés miatt a nagykereskedők még a hó vége előtt bevásároltak, ezért a második negyedévben (július–szeptember) az eladások 6,7 százalékkal visszaestek.

A társaság pénzügyi évének első felében idehaza újra megverte a piacot, hiszen míg a teljes piac volumenértékesítése 0,3 százalékkal mérséklődött, a Zwacké 2,4 százalékkal haladta meg a bázist. Értékben pedig a piac 9,8 százalékos növekedéséhez mérten a Zwack 19 százalékkal javította teljesítményét.

Az exportüzletágban 120 százalékkal ugrott meg a vámmentes (duty free) értékesítésekből befolyó bevétel, ám a Zwack évtizedes üzleti kapcsolatainak eredményeként folytatódott a cég olaszországi diadalmenete is, most kiváltképpen az újonnan bevezetett Unicum Riserva aratott.

A német piac 9 százalékkal bővült, a romániai eladások stagnáltak.

Az anyag jellegű ráfordítások 31 százalékos emelkedése dacára a bruttó fedezet 19 százalékkal nőtt a cégnél, és mivel ettől nagyjából 4 százalékponttal maradt el a működési ráfordítások növekedése, az üzemi eredmény 29,8 százalékkal, közel 2,26 milliárd forintra hízott.

Mivel pedig a pénzügyi eredmény is a sokszorosára bővült, az italgyártó nettó eredménye 34,8 százalékkal egymillió forint híján 2 milliárd forintra ugrott.

 

A Zwack részvényei a gyorsjelentést követően 1,5 százalékkal, 16 950 forintra drágultak.