A Meta szerdán közölte, hogy több mint 11 ezer munkavállalót bocsát el, ami az alkalmazotti létszám 13 százaléka. Ez egy szomorú pillanat, és ezt nem lehet megkerülni – írta Mark Zuckerberg vezérigazgató a dolgozóknak, hozzátéve, hogy tévedett, amikor azt feltételezte, hogy az online aktivitás növekedése a járvány idején folytatódik. 

Laid off businessman moving out of office ,leépítés, kirúgás,
Fotó: Getty Images

Zuckerberg úgy fogalmazott: 

Ezt rosszul értelmeztem, és ezért vállalom a felelősséget.

A szerda reggeli, Meta-dolgozóknak küldött vezérigazgatói levélből az derült ki, hogy a Facebook és az Instagram anyavállalata minden vállalkozásában csökkenti  az alkalmazotti létszámot, egyúttal az irodák is kisebb területre koncentrálódnak. Továbbá 

a Meta áttér az íróasztal-megosztásra, és a jövő év első negyedéig meghosszabbítják a létszámstopot. 

A Meta több száz felső vezetőjének tartott keddi értekezleten Zuckerberg elismerte, hogy túlzottan optimista volt a növekedéssel kapcsolatban, s felelősség terheli a vállalat ballépéseiért.
A Meta szeptember végén több mint 87 ezer alkalmazottat foglalkoztatott. A mostani elbocsátási hullám az első széles körű létszámcsökkentés a vállalat 18 éves történetében. A Meta részvényei idén több mint 70 százalékot estek. Ám 

az elbocsátások szerdai megkezdését követően a tengerentúli nyitás előtti kereskedésben közel 5 százalékot emelkedett a kurzus.

 


Zuckerberg szerdai üzenetében csak korlátozott betekintést adott arról, hogy a vállalat mely területein csökkentik a létszámot. Az ügyet ismerők azt mondták a The Wall Street Journalnak, hogy a megszorítások részben az egymást átfedő munkaköri feladatok esetében számolják fel a párhuzamos tevékenységeket. 

A most elbocsátott Meta-dolgozók azonnal elveszítették hozzáférésüket a vállalati rendszerekhez, s csak a nap végén léphetnek be a levelezési rendszerükbe. 

Azok az amerikai alkalmazottak, akik elveszítik a munkájukat, 16 heti végkielégítést kapnak, plusz további két hetet a vállalatnál eltöltött minden egyes év után, és 

a november közepén esedékes részvényopcióik továbbra is megilletik őket.

A Meta hat hónapig fedezi az érintettek és családjaik egészségügyi költségeit – mondta Zuckerberg. Hozzátette: az Egyesült Államokon kívüli alkalmazottak, akik érintettek a leépítésben, hasonló támogatást kapnak, a helyi foglalkoztatási törvényekhez igazodva.

„A Meta széles körű költségcsökkentése jelentős kulturális változást fog eredményezni a működésünkben” – írta Zuckerberg szerdai feljegyzésében.