A Tom Cruise fémjelezte Top Gun második része, a Maverick csúcsbevétele – világszerte már másfél milliárd dollárnál jár az akciómozi – és a Mosolyogj című horrorfilm meglepetéssikere sem volt elég a Paramountnak ahhoz, hogy hozza az előzetesen várt számokat. A Paramount Global részvényei szerdán tíz százalékot estek. 

The Royal Film Performance & UK Premiere of "Top Gun: Maverick"
Fotó:  Gareth Cattermole / Getty Images for Paramount Pictures

Annak ellenére, hogy a vállalat a harmadik negyedévben a tavalyihoz képest öt százalékkal nagyobb bevételt képest felmutatni: 6,92 milliárd dollárt termelt a stúdió. Az elemzők viszont ennél nagyobb összeget, 7,01 milliárdot vártak. Az elmaradást a magasabb inflációval, illetve az orosz–ukrán háború miatti bizonytalansággal, például a reklámköltségek visszaesésével magyarázták a Reuters hírügynökség cikke szerint. Ez sem volt elég ugyanakkor a piacok megnyugtatásához: a Paramount Global-részvények a keddi 19,17 dolláros árfolyamról szerdára közel két dollárral estek. 

A Paramount reklámbevételei két százalékkal csökkentek az előző negyedévhez képest, és ez elsősorban a televíziós üzletágat érinti rosszul.

 A Paramount még az amerikai félidős választásokból sem profitál, nem úgy, mint a rivális Fox, ahol nyolc százalékkal nőttek a reklámbevételek a politikai hirdetéseknek köszönhetően. 

 

Jó hír, bár ez is csökkenő tendenciát mutat, de a Paramount+ streamingszolgáltató a harmadik negyedévben további 4,6 millió előfizetővel növelte a bázisát, és ezzel 67 millióra nőtt az előfizetők száma. A vállalat abban bízik, hogy év végére elérhetik a 75 milliót. 

A cég mozis bevételei 48 százalékkal nőttek az előző év harmadik negyedévéhez képest, igaz, akkor még sok országban voltak járványügyi korlátozások. A már említett Top Gun 2 és a Mosolyogj az év végén kerül fel a streamingszolgáltató kínálatába a CNBC értesülései szerint.