Pénz- és tőkepiac

Tonnaszám menekítik külföldi bankokba a pénzüket az oroszok

Az orosz állampolgárok nem bíznak a saját pénzintézeteikben, soha ennyi pénzt nem tartottak még külföldi érdekeltségű bankokban.

Szeptemberben rekordmennyiségű, összesen 6,7 milliárd dollárnyi értékben utaltak külföldi tulajdonú bankoknál lévő számláikra az orosz állampolgárok – írja az orosz jegybank adataira hivatkozva a RIA Novosztyi orosz hírügynökség. A lap szerint idén ezzel megduplázódott az így tárolt mennyisége. 

Ukraine conflict - Russia
Fotó: Christian Thiele / Picture Alliance via Getty Images

Míg januárban 30,6 milliárd dollárt tartottak nem orosz bankban az oroszok, addig szeptemberben ez a mennyiség átlépte a 63 milliárd dollárt. A RIA közölte: érdekes módon februárban kezdődött meg a menekítés, vagyis egybeesett az Ukrajna ellen indított „speciális hadművelettel”. 

Csak abban a hónapban 4,3 milliárd dollárnyi összeget tettek be külföldi bankokba az oroszok. 

Ugyanakkor a tavasszal visszaesett a kimenekítés volumene, amikor átmenetileg minden valutatranzakciót korlátoztak. Áprilisban például maximum tízezer dollárt lehetett külföldre utalni, a limitet aztán májusban 50 ezer dollárra, majd júniusban 150 ezer dollárra emeltek. 

Végül a korlátozást jelentősen enyhítették, július elsejétől pedig már fejenként akár 1 millió dollárt is kiutalhatnak az oroszok. Ezzel ismét megugrott a menekítés, az év első kilenc hónapjának végére immár 63,1 milliárd dollárnyi orosz vagyont tárolnak külföldön. 

Brutális lett az orosz bankok vesztesége

Ezt megelőzően 2015-ben volt hosszabb ideig veszteséges az ágazat.

Az összeg különösen annak fényében magas, hogy az oroszok nem lehetnek benne teljesen biztosak, hogy ezt a pénzt valaha még viszontlátják. A nyugati szankciók miatt ugyanis bármikor befagyaszthatják az Oroszországból nyitott bankszámlákat. Ugyanakkor a RIA szerint ezt sokan úgy kerülik el, hogy a külföldi számláikon tárolt vagyont gyorsan befektetik.

 

külföldi bankszámla orosz-ukrán háború dollár rubel
Kapcsolódó cikkek