A Svájci Nemzeti Banknak (SNB) valószínűleg a jövő hónapban ismét emelnie kell az alapkamatot – mondta Thomas Jordan, a helvét jegybank elnöke.

Swiss National Bank Keeps Rates On Hold
Fotó: Stefan Wermuth / Bloomberg via Getty Images

Nagy a valószínűsége annak, hogy ismét szükség lesz a monetáris politika szigorítására, hogy biztosan le tudjuk küzdeni az inflációt 

– hangzott a nyilatkozat hétfőn Lausanne-ban, üzletemberek előtt.

Az szélesebb körűvé vált Svájcban, és az SNB a másodlagos hatásokat is figyeli a gazdaságban – tette hozzá Jordan. 

Az, hogy a jegybank éppen a december 15-i ülésén emel-e kamatot, a beérkező adatoktól függ 

– fogalmazott.

A svájci jegybankárok az idén már 125 bázisponttal, a negatív tartományból 0,5 százalékra növelték az irányadó kamatot. 

A Bloomberg legfrissebb felmérése szerint a közgazdászok további 75 bázispontos emelést várnak a következő negyedéves ülésen.

Jordan szerint a kamatemelés mellett az SNB kész devizát is eladni. Egy múlt heti rendezvényen ígéretet tett arra, hogy minden szükséges intézkedést bevet az árstabilitás középtávú biztosítása érdekében.

Ha a svájci frank ismét túl erős lesz, lehetőségünk van beavatkozásra, de ha túl gyenge lesz, akkor az eladásra is módunk van

– ismételte meg.

Az erős svájci frankot sokan irigylik az utóbbi időben, hiszen még a legfejlettebb nyugati országokhoz képest is sokkal nagyobb védelmet nyújt a gazdaságnak az importált magas inflációval szemben. 

A fogyasztói árak növekedése az utóbbi két hónapban lassult az alpesi országban, jelenleg 3 százalék alatt van, szemben a Svájcot körülvevő euróövezet 10,7 százalékával.

Túl drága a svájci frank, lépéskényszerbe került a jegybank

Sapka nem lesz újra a frankon, mert nem vált be.