A kisboltokat, élelmiszer-kiskereskedéseket és benzinkutakat üzemeltető norvég vállalat, a Reitan Retail ma közölte, hogy 114 dán élelmiszerüzlet és három elosztóközpont megvásárlásáról állapodott meg a német Aldival egy meg nem nevezett összegért. Az üzlet lezárulása után jelentősen nő a norvég cég Rema 1000 nevű diszkontáruházlánca – írja a Reuters.

Rema 100 grocery store in Copenhagen Denmark
Fotó: Francis Dean / Getty Images

Ez jelentősen megnöveli dániai bevételeinket, és a Rema 1000 a legnagyobb élelmiszerüzletlánc lesz Dániában

– nyilatkozta Ole Robert Reitan, a Reitan Retail vezérigazgatója az amerikai hírügynökségnek. A tranzakció előtt a Rema 1000-nek mintegy 330 élelmiszerüzlete volt az észak-európai országban. A cégvezér azt nem árulta el, hogy mennyit fizettek az új üzletekért.

Az 1948-ban alapított és családi tulajdonban lévő norvég Reitan Retail skandináv és a balti régióban működtet kisboltokat, élelmiszer-kiskereskedéseket és benzinkutakat. A vállalat még 2020-ban jelentette be, hogy tőzsdei bevezetést terveznek, ám még nem tűzték ki a tervezett tőzsdei bevezetés időpontját.

A tőzsdei bevezetésre akkor kerül sor, ha minden feltétel megfelelő lesz

– válaszolta Ole Robert Reitan az erre vonatkozó kérdésre. A hét országban mintegy 42 ezer alkalmazottat foglalkoztató Reitan Retail az év elején 3,8 milliárd norvég koronás (381 millió dollár) működési eredményről számolt be 2021-re, ez kisebb visszaesés a 2020-as 4,4 milliárd koronához képest.

Panganak a boltok az unióban, az megeszi a bért

Miközben Magyarországon is leállt a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az euróövezetben havi szinten idén még nem esett akkorát a fogyasztás, mint a legutóbbi, októberi adat szerint, és az éves csökkenés immár fájdalmas mértékű. Az ok a felpörgött infláció, amellyel Európában nem tartanak lépést a bérek. Az osztrákok például októberben 4 százalékkal vásároltak kevesebbet, mint egy évvel korábban.