A kínai visszaszorítására az Egyesült Államok néhány évvel ezelőtt vámokat vetett ki az elektronikai eszközökre, köztük a videókártyákra is, amelyek egy gamer gép elengedhetetlen kellékei. Az ideiglenesen hatályon kívül helyezett törvényt 2022. december 31-én újrázzák, ezért ismét felmehet a VGA-k ára.

Installing,A,Video,Card,On,The,Motherboard.,Installing,Computer,Components Installing a video card on the motherboard. Installing computer components in a open PC case. DIY PC assembly and modernization concept
Fotó: Shutterstock

A grafikus kártyák árát az elmúlt években több minden is felhajtotta. Először a kriptobányászok vásárolták fel a készleteket, majd a koronavírus-járvány idején az otthonukba zárt emberek egyre több időt töltöttek játékokkal, így egyre nőtt a kereslet a VGA-k, illetve a dedikált videókártyával szerelt gamer laptopok iránt. Mindezt tetézte a csiphiány, majd megkezdődött a Washington és Peking közötti gazdasági háború.

A geopolitikai feszültségek tovább nőnek, emiatt a grafikus kártyák ára is emelkedni fog.

Ha a hónap végén ismét életbe lépnek az amerikai vámok, akkor a tengerentúlon a kártyák ára 25 százalékkal emelkedhet. Ez kellemetlen, hiszen a területet uraló két vállalat, az Nvidia és az AMD most jelentette be a legújabb termékeit, például előbbi az RTX 4000 szériát. Ez hazánkat is érintheti, ha valaki külföldről vesz ilyen eszközöket.

Ugyanakkor az anyagköltségek is emelkednek, egyre drágább egy VGA előállítása.

Nagy kérdés persze, hogy mit lépnek a gyártók, hiszen a világszerte emelkedő és a küszöbönálló miatt kevesebb konzolt, PC-t és laptopot vásárolnak az emberek, amit tovább rontana az árak emelkedése. A kriptovaluták árfolyamának csökkenése és az miatt az energiaigényes kriptobányászkodás egyre kevésbé éri meg, az ezzel foglalkozók várhatóan szintén kevesebb GPU-t fognak vásárolni.

Mi a videókártya?

A videókártya (más néven grafikus kártya, VGA, sokszor tévesen GPU) a PC és a laptop megjelenítésért felelős fő alkotórésze. Feladata, hogy a számítógép által küldött képi információkat feldolgozza és  monitornak értelmezhető analóg jelekké alakítsa. Leegyszerűsítve: ennek az eszköznek köszönhetjük, hogy a képernyőn mi látható.  

Gyakran találkozni az integrált és a dedikált grafikus kártyákkal. Az előbbi az alaplapon található, az utóbbi egy különálló egység. A dedikált jóval erősebb és drágább az integráltnál, alapvetően játékok futtatásához, kriptobányászathoz és a grafikusok munkájához szükséges. Egyszerűbb feladatokhoz (böngészés, filmnézés) elég az integrált videókártyával felszerelt laptopok és PC-k beszerzése. 

Kevesebb vér folyik majd az online térben

A videójáték-iparban a növekedés erőteljes lassulása tapasztalható, mivel az emberek a járványvédelmi intézkedések feloldása után kevesebbet játszanak, így nem költenek annyit gamingtermékekre. A lassulás további okai között említik az alapvető árucikkek árának emelkedését, az ukrajnai háborút és az új kasszasikerek hiányát.