Teljesen helyreállt a fűtés Kijevben

 a pénteki orosz bombázás után, amely a víz- és villamosenergia-infrastruktúrát vette célba – közölte vasárnap Vitalij Klicsko polgármester. Az ukrán fővárosban szombaton ismét víz folyt a csapokból és a metróhálózatot is újraindították. 

People use a flashlight as they enter an underground passage  during a blackout following Russian strikes on the power infrastructure in Kyiv on December 17, 2022, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: Sergei Chuzavkov / AFP

Oroszország az elmúlt két hónapban több mint ezer cirkálórakétával és drónnal támadta az ukrán polgári infrastruktúrát. Emiatt akadozik Ukrajna energiatermelése. Sok ukrán városban a közüzemi alkalmazottak félnek dolgozni, mert a munkahelyeik célpontok. A hatóságok 

országszerte sátrakat állítottak fel, ahol a lakosok melegedhetnek, feltölthetik a telefonjaikat és friss ivóvízhez juthatnak. 

A villamosenergia-hálózat különösen súlyos csapásokat szenvedett a kijevi régióban, ahol az otthonok csak napi hatórányi áramot kapnak. Klicsko szombaton arra figyelmeztetett, hogy

 az elektromos áram visszakapcsolása után is gördülő áramkimaradások lesznek. 

Szombaton helyreállították az áramszolgáltatást az Ukrajna északkeleti részén fekvő Harkivban, miután a pénteki támadások miatt a város teljesen áram nélkül maradt.
Herszonban a kivonuló orosz erők által tönkretett közműveket nagyrészt helyreállították. A lakások 90 százalékában van áramszolgáltatás, 80 százalékában hőszolgáltatás, háromnegyedében pedig folyó víz.

A probléma az, hogy 

ellenségünk kevesebb mint egy kilométerre van, és a városi erőműveket lövi

 – mondta Herszon polgármestere.