Gazdasági bűncselekményekkel, valamint illegális politikai támogatással is megvádolta az amerikai ügyészség kedden Sam Bankman-Fried vállalkozót, a csődeljárás alatt álló FTX kriptovaluta-tőzsde alapítóját. A 30 éves üzletembert hétfőn a Bahama-szigetek rendőrsége vette őrizetbe az amerikai hatóságok kérésére, hamarosan várható kiadatási kérelem is az ügyében. 

House Financial Services Committee Hearing On Cryptocurrency Sam Bankman-Fried, chief executive officer of FTX Cryptocurrency Derivatives Exchange, speaks during a House Financial Services Committee hearing in Washington, D.C., U.S., on Wednesday, Dec. 8, 2021. Some of the biggest names in crypto are on Capitol Hill as lawmakers weigh new rules for the white-hot asset class. Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg
Fotó: Bloomberg / GettyImages

A New York-i ügyészség által nyilvánosságra hozott 13 oldalas vádirat szerint Bankman-Fried tudatosan félrevezette az ügyfeleket és a befektetőket saját maga és mások anyagi gyarapodása érdekében, miközben központi szerepet játszott a sokmilliárd dollárral gazdálkodó vállalat összeomlásában. A cégalapítót nyolcrendbeli bűncselekménnyel vádolják, banki átutalási csalástól pénzmosáson át bűnszervezetben elkövetett csalásig. 

A vád szerint az alapító olyan üzleti modellt hozott létre, amely lehetővé tette, hogy a befektetők pénzét el tudja sikkasztani, és azt saját fedezeti alapjába, az Alameda Researchbe eljuttatni, amely aztán kétes ingatlanvásárlásokra és nagy összegű politikai adományokra használta fel a pénzt. 

Bankman-Fried ügyvédje Mark S. Cohen azt mondta, hogy vizsgálják a vádiratot, és mérlegelik ügyfele minden jogi lehetőségét. 

Az ügyészségi vádirat mellett az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) kedden polgári pert indított hasonló vádakkal, a sikkasztástól a befektetői pénzekkel való visszaélésen át azok illegális felhasználásáig saját célú ingatlanvásárlásokra. A hatóság feltételezése szerint Bankman-Fried 2019 májusát követően több mint 1,8 milliárd dollár (mintegy 750 milliárd forint) befektetésre tett szert azt állítva, hogy az FTX az internetes elszámolásra használt kriptovaluták biztonságos és megbízható kereskedési platformja. 

Gary Gensler, a tőzsdefelügyelet elnöke úgy fogalmazott, hogy Sam Bankman-Fried "kártyavárat épített arra a befektetőknek tett ígéretre alapozva, hogy az egyik legbiztonságosabb épületről van szó". 

Az FTX csődjének ügyében kedden meghallgatást tartott a washingtoni képviselőház pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó bizottsága. Sam Bankman-Fried őrizetbe vétele miatt nem válaszolt kérdésekre, meghallgatták viszont az FTX új vezérigazgatóját. A csődeljárás megindítása után kinevezett John Ray úgy nyilatkozott, hogy ilyen mértékű vállalatirányítási hibákat még soha nem látott. 

A szakember - aki annak idején az Enron olajvállalat csődeljárását is irányította - azt mondta, hogy a kriptovalutacég összeomlásáért teljes mértékben az alapítót, Sam Bankman-Friedet és a cég szűk felsővezetését terheli a felelősség, akik minden biztosíték nélkül tették kockára a befektetők pénzét, összesen mintegy 10 milliárd dollárt. 

Az FTX kriptovaluta-tőzsde november 11-én kért csődvédelmet, miután nem tudott eleget tenni fizetési kötelezettségeinek, mert elfogyott a pénze. 

A 30 éves cégalapítót tavaly még a világ egyik leggazdagabb embereként, és legfiatalabb milliárdosaként tartották számon, a vagyonát a Forbes több mint 26 milliárd dollárra becsülte. 

Az FTX, amely a világ második legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéje volt, komoly sportszponzorációs szerződésekkel is rendelkezett, többi között a Forma-1 versenysorozattal és az amerikai professzionális baseball-ligával, a Major League Baseballal. A cégalapító Sam Bankman-Fried a Demokrata Párt második legnagyobb adományozója volt, az idei félidős törvényhozási választások előtt mintegy 38 millió dollárral támogatta a politikai szervezetet.