Eisuke Sakakibara, azaz Mr. Yen szerint hamarosan újabb meglepő döntésre szánhatja el magát a Bank of Japan, nincs messze a hozamingadozási sáv további kiszélesítése. 

Japanese Yen Outpaces Dollar to Hold Currency Crown, Japanese 10,000 yen banknotes are arranged for a photograph in Kawasaki, Kanagawa Prefecture, Japan, on Saturday, July 7, 2018. Japans currency rose against every single Group-of-10 peer in the first half, with an average 4.8 percent gain. Now a combination of U.S. protectionism, European populism and emerging market turmoil threatens to push the yen even higher in the second half, according to analysts. Photographer: Akio Kon/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Az elmúlt időszak egyik, ha nem a legnagyobb meglepetését okozta a héten a japán jegybank, amikor plusz-mínusz 50 bázispontra szélesítette a 10 éves államkötvény hozamingadozási célsávját. A döntéssel lehetővé tették a hosszú távú hozamok emelkedését, illetve megkönnyítették a további monetáris lazítás finanszírozását.

hozam, boj, japan
Megbolygatta a sáv kiszélesítése a japán pénzügyi világot

A drasztikus lépés az egész világot megrázta, zuhanórepülésbe küldte az ázsiai részvényindexeket, kilőtte a kötvényhozamokat és kényszerű látásmódbeli változást hozott a piaci szakemberek számára.

A szakértők eddig ugyanis szinte biztosra vették, hogy meg tudják jósolni a japán jegybank jövőbeli döntéseit, most azonban jelentős pofonba szaladtak bele, és ez sokkal nagyobb óvatosságra kényszeríti őket a továbbiakban. 

A Japánnal kapcsolatos fejlemények a továbbiakban is tartogathatnak meglepetéseket, ugyanis az ázsiai országban kvázi orákulumként tisztelt Mr. Yen, azaz Eisuke Sakakibara úgy gondolja, további monetáris politikai szigorra kell felkészülni.

Sakakibara szerint a jegybank tovább szélesítheti a 10 éves hozamának ingadozási sávját, illetve a 120 jenes dollárárfolyam is belátható közelségbe került.

Mr. Yen jóslatai a múltban rendre igaznak bizonyultak, nemrég azt jósolta, hogy a jen a 150-es szintig gyengül a dollárral szemben – 128 volt akkor a kurzus. A japán fizetőeszköz árfolyama az előző döntés nyomán jelentősen erősödött a zöldhasúhoz képest, a 136-os szintről 131 környékére kúszva. Éves szinten ez még mindig nagy gyengülés, de legalább már a júliusi szintjére visszajött a jen.

A 131-es szintet is érintve 132 körül jár a jen a dollárral szemben

Mr. Yen korábbi munkássága nyomán kapta becenevét, ugyanis amikor 1997 és 1999 között Japán pénzügyminiszter-helyetteseként működött, rendszerint sikeresen befolyásolta a jen árfolyamát, és ezzel jelentős hírnévre tett szert. Azóta egy tokiói egyetemen tanít, illetve rendszeresen szerepel a médiában, véleményt formálva az ország monetáris politikájáról.