Nagyot csökkent a tőzsdei megjelenés vonzereje, nagyjából kétszáz cég vár a sorára, hogy részvényeivel megkezdhessék a kereskedést a New York-i elektronikus tőzsdén, a Nasdaqon – mondta a Reuters Next konferencián a börzét üzemeltető társaság vezérigazgatója, Adena Friedman. Hozzátette, hogy az utóbbi évek átlagában 250-300 cég szerepel a várólistán, ehhez képest a csőben lévő elsődleges kibocsátások (IPO) száma meglepően alacsonynak látszik. 

Mobileye Debuts Initial Public Offering At Nasdaq MarketSite
Az utcán nagyobb a forgalom, mint a Nasdaqon.
Fotó: Michael Nagle / Bloomberg via Getty Images

A Nasdaqon 2022 első kilenc hónapjában 143 IPO-t hajtottak végre, szemben az egy évvel korábbi időszak 557 tőzsdei bevezetésével. 

Úgy véli,  2023 első fél éve „langyos” lesz ebből a szempontból, ám bízik abban, hogy a második fél évben felforrósodik a hangulat, és visszatér az élet a rendes kerékvágásba, 

elülnek a recessziós aggodalmak is. A befektetők a tavalyi rekordévben rendkívül széles kínálatból szemezgethettek, hiszen 753 új cég jelent meg a Nasdaqon. Igaz, nem a hagyományos termelő-szolgáltató vállalatok vitték a prímet, hanem a kibocsátások 59 százalékát az úgynevezett SPAC-ok adták, azaz a felvásárlásokhoz tőkét koncentráló és célpontra vadászó, tevékenység nélküli üres társaságok. 

Csakhogy a SPAC-ok étvágyát nem tudták csillapítani, mivel 

az egyre nehezebb gazdasági környezetben a felvásárlások és akvizíciók (M&A) száma és mérete is csökkenésnek indult. 

A magas és az emelkedő kamatok közepette a SPAC-ok kezdtek légüres térben mozogni, ráadásul a tőzsdére vitelnek ezen hátsó kapus módszere kapcsán számos visszásságot tártak fel a felügyeleti vizsgálatok, amit a szabályozási környezet szigorítása követett. A SPAC-ok divatja lecsengeni látszik, két évük van arra, hogy áldozatot találjanak maguknak, különben a kivezetés és a felszámolás vár rájuk.

IPO-k száma a Nasdaqon
 

Adena Friedman előadásában hangsúlyozta, hogy a börze nyitott az új termékek, új technológiák irányába, ezt jelzi, hogy a szeptemberben bejelentett kriptopénz-letétkezelési üzletáguk, 

a Nasdaq Digital Assets 2023 első felében elindulhat, ha megkapja ehhez a szakhatósági hozzájárulásokat. 

A Nasdaq már évek óta aktív részese a kriptobiznisznek, kereskedési és felügyeleti technológiát biztosít a digitális eszköztőzsdéknek. A gyermekbetegségek azonban itt is felütötték a fejüket – utalt Friedman a legutóbbi botrányra, az FTX kriptotőzsde összeomlására, amely egymilliónyi felhasználó több milliárd dollár értékű befektetését temette maga alá

A vezérigazgató csatlakozott azok táborához, aki a megfelelő szabályozás hiányára vezetik vissza a kriptopiaci botrányokat, szükségesnek tartva a szigorításokat annak érdekében is, hogy az egyelőre ódzkodó intézményi befektetők bevonásával pezsgést hozzanak a piacra. 

Itt az ideje, hogy a szabályozás felzárkózzon, és garantálja a kriptopiac biztonságát és megbízhatóságát, ugyanakkor ne fojtsa el az innovációt, és az ökoszisztéma változásait rugalmasan kezelje

– hangoztatta Friedman. Ebben a Nasdaq partner volt eddig is, és ezután is az marad.

A bűnmegelőzésben és a pénzmosás feltárásában a Nasdaq meglehetősen aktív, a gyanús pénzmozgásokat kiszűrő szoftvereket fejlesztő Verafin két évvel ezelőtti, 2,75 milliárd dolláros felvásárlásával nagyot léptek előre. Technikai tudását kamatoztatva pénzügyi bűnözés elleni egységük bevétele dinamikusan növekszik, szolgáltatásaikkal hamarosan évi egymilliárd dollárt is a kereshetnek.