Továbbra is intenzív befektetési kedv jellemzi a hazai háztartásokat, a jegybank legfrissebb adatai szerint novemberben újabb csúcsot ért el a lakossági értékpapírvagyon, amely ezzel már a 17 300 milliárd forintot súrolja.

Budapest 2022.12.16.
Equilor alapkezelő, bróker
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az októberi, közel félezer milliárd forintos gyarapodást követően sem hagyott alább a befektetési láz a hazai kisbefektetők körében. 

Az ősz utolsó hónapjában 3,4 százalékkal – 574 milliárd forinttal –, 17 287 milliárdra nőtt a lakosság hazai értékpapírokban lévő vagyona. 

A megtakarítási kedvvel továbbra sincs gond, az előző havi mintegy 400 milliárd forint után most 300 milliárdot forgattak különböző hazai befektetésekbe, ami többszöröse az év korábbi szakaszára jellemző havi volumennek. A hozamok pedig az októberinél sokkal kedvezőbben alakultak, és 274 milliárd forinttal segítették a vagyonépítést.

A gazdasági bizonytalanságok közepette a legtöbben jobbnak látták profikra bízni a pénzük kezelését, ezt mutatja, hogy a befektetési alapokba érkezett messze a legtöbb, 207 milliárd forintnyi friss megtakarítás. A javuló piaci hangulatban a portfóliómenedzserek is jól teljesítettek, 120 milliárdos árfolyamnyereséget szállítva az ügyfeleknek. Mindezek nyomán az alapkezelőknél fialtatott lakossági értékpapírvagyon 6 százalékkal nőtt novemberben, az 5743 milliárd forintos állomány új csúcs.

Az óvatosabb háztartások folytatták a kötvényportfólió építését, állampapírból ugyanakkor az októberi mennyiségnél 200 milliárddal kevesebbet, 81 milliárd forintot táraztak be.

Ezen belül hosszú lejáratú forintkötvényeikből 75 milliárd forintnyit váltottak vissza, devizakötvényből pedig szerény 11 milliárdos tételre formáltak igényt. A legkeresettebb terméknek a kategórián belül a rövid – éven belüli – lejáratú forintos kötvények bizonyultak, amelyekből 145 milliárdnyit vásároltak a novemberben.

A papírok átértékelődésével együtt 1 százalékkal nőtt a lakossági állampapírvagyon, ami ezzel ismét átlépte a tízezermilliárd forintos szintet. A hazai háztartások a hó végén 10 095 milliárddal járultak hozzá az államadósság finanszírozásához.

Egyéb – hitelintézeti és vállalati – kötvényekbe további bő 47 milliárd forintot fektettek, ami kifejezetten jelentős mennyiség az itt lévő lakossági megtakarításokhoz képest.

Háztartások értékpapírállománya
 

A pesti novemberi szárnyalásában viszont sokan már a kiszállási lehetőséget látták meg, a BUX 12 százalékos ralija mellett a hazai részvénykitettségüket 35 milliárd forinttal csökkentették a háztartások. Január óta először adtak el jelentősebb tételben magyar részvényeikből a lakossági befektetők, akik két év óta a legnagyobb mértékű, összesen 133 milliárd forintos árfolyamnyereséget értek el a hazai részvényeiken. Az OTP-vel közel 20 százalékos hozamot tehettek zsebre, de akadt olyan kispapír is, amely majdnem megduplázta az árfolyamát novemberben.

A felszökő árfolyamoknak köszönhetően a kisbefektetők kezében lévő hazai részvényvagyon a nagyobb tőkekivonás ellenére 9 százalékkal, 1244 milliárd forintra nőtt. Ennél nagyobb tőzsdei kitettsége még nem volt a hazai lakosságnak.