Az EU versenyhatósága valószínűleg blokkolja a Microsoft és az Activision Blizzard tranzakcióját, amelynek során Bill Gates cége 69 milliárd dollárért vásárolná fel az amerikai videojáték-gyártó céget – írja a Fox Business.

E3;,The,Electronic,Entertainment,Expo,At,The,Los,Angeles,Convention
Fotó: Lauren Elisabeth / Shutterstock

Az Európai Bizottság aggályait az ügylettel kapcsolatban a Reuters szerint a következő hetekben hozzák nyilvánosságra, bár erre április 11-ig van lehetőség.

 

A versenyjogi aggodalmakat valószínűleg fokozta, hogy az Activision Blizzard legújabb, Call of Duty: Modern Warfare 2 című videójátéka 10 nappal a novemberi megjelenését követően több mint 1 milliárd dolláros bevételt hozott a cégnek.

 

Továbbra is együttműködünk az Európai Bizottsággal, hogy kezeljük a piaci aggályokat

 – mondta a Microsoft szóvivője.

„A célunk, hogy minél több játékot juttassunk el minél több emberhez, a megállapodásunk is ezt a célt segíti elő” – tette hozzá.

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft 2022 januárjában jelentette be a Blizzard megvásárlását. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia hatóságai már korábban bejelentették, hogy nem engedélyezik, illetve feltételhez kötik a tranzakciót.

A versenyjogi engedélyek megszerzése érdekében a Microsoft vállalta, hogy a Call of Dutyt egy 10 éves megállapodás keretében a Nintendo konzoljain is elérhetővé teszi. 

A Reuters szerint a vállalat hajlandó a Sonyval is hasonló szerződést kötni.

Szaúd-Arábia, Szerbia és Brazília időközben engedélyt adott a felvásárlásra.