A Microsoft ígéretet tett arra, hogy a következő tíz évben Nintendo konzolokon is játszható lesz a Call of Duty (COD), miután befejeződik az Activision Blizzard felvásárlása – jelentette ki Phil Spencer, az Xbox feje a Twitteren. Spencer azt is közölte, hogy a COD elérhető marad a Steam digitális áruházban.

Man,Playing,Call,Of,Dutty,Cold,War.,26th,Jan,,2021, Man playing Call of Dutty Cold War. 26th Jan, 2021, Sao Paulo, Brazil
Fotó: Miguel Lagoa / Shutterstock

A Microsoft alelnöke, Brad Smith szintén a Twitteren jelezte, hogy a vállalat szívesen kötne tízéves megállapodást legfőbb riválisával, a Sonyval. Hozzátette, hogy az üzlet lezárulása után a Call of Duty több játékoshoz és több platformra jut el, mint eddig bármikor.

Az Xbox konzolokat gyártó Microsoft még januárban jelentette be, hogy 69 milliárd dollárért felvásárolja az egyik legnagyobb videójáték-gyártót, az Activision Blizzardot, amivel rengeteg játék került az amerikai vállalat kezébe. A céget azóta folyamatosan versenyjogi aggályokkal és vizsgálatokkal támadják. Bár a Microsoft azzal nyugtatta riválisait, hogy a birtokába jutott játékok nem lesznek Xbox-exkluzívak, 

a Sony azzal vádolta a Microsoftot, hogy a Blizzard-sikertermékek az akvizíció után másutt nem lesznek elérhetők, így a PlayStation konzolokon sem. 

A japán vállalat és más cégek főleg amiatt aggódnak, hogy a rengeteg pénzt hozó Call of Duty később nem lesz játszható az eszközeiken. A Sony bejelentése nyomán a brit versenyhatóság (CMA) szeptemberben vizsgálatot indított, és októberben megállapította, hogy a videójáték-ipart alapjaiban megváltoztató fúzióról van szó, és az üzlet rontaná a Sony versenyképességét, ami végső soron kárt okozna a fogyasztóknak.

November elején kiderült, hogy az Európai Unióban teljes körű vizsgálat indul. Az Európai Bizottság előzetes vizsgálata ugyanis megállapította, hogy az akvizíció nagymértékben csökkentheti a versenyt a konzolos és a PC-s videójátékok piacán, beleértve a többjátékos előfizetési és a felhőalapú játékstreaming-szolgáltatásokat. Értesülések szerint a Microsoft tárgyalásokat kezdhet az EU trösztellenes szabályozó hatóságaival.

Ugyanakkor szakértők szerint a Microsoftnak nem éri meg korlátozni a COD elérhetőségét, ugyanis a játékból több példányt adnak el a Sony konzolokon, mint Xboxon, így végső soron nem érné meg a felvásárlás. A lépéssel egyébként kivívnák a játékosok ellenszenvét is. Maga Phil Spencer is arról beszélt augusztusban, hogy a jövőben egyre kevesebb exkluzív program jelenhet meg, ugyanis egyre kevésbé éri meg csak egy platformra játékot készíteni. 

Tovább folytatódik az Apple és az Epic Games közötti jogi háború

Hétfőn egy szövetségi fellebbviteli testület másfél órás kihallgatáson hallgatta meg az Apple és az Epic Games jogi képviselőit. A két éve tartó jogi háború folytatódik, miután az alsóbb szintű bíróság tavaly szeptemberi ítéletével egyik cég sem volt elégedett.