Megtriplázza sajátrészvény-visszavásárlási keretét a Chevron, erről szerdán számolt be az amerikai olajtársaság. Így mostantól 75 milliárd dollárt fordíthat részvényei visszavásárlására az óriáscég, a keret közel 27 ezer milliárd forintnyi, ami nagyságrendileg öthavi magyar GDP-vel egyenértékű. 

Driving Tour Of The Chevron Corp. Richmond Refinery The Chevron Corp. logo is displayed on the door of a truck inside the Chevron Corp. Richmond Refinery stands in Richmond, California, U.S., on Thursday, April 24, 2014. Chevron Corp. hopes to gain city approval to finish hydrogen plant at the Richmond refinery in June or July. Photographer: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A döntés máris felbőszítette a kritikusokat, akik rendre háborús nyerészkedéssel vádolják az olajipart, miután Oroszország ukrajnai inváziója az energiaárakat az egekbe küldte. Emellett a Fehér Házban sem örültek.

Egy olyan vállalattól, amely nem is olyan régen még azt állította, hogy keményen dolgozik az olajtermelés növelésén, 75 milliárd dollár szétosztása a vezetőknek és a gazdag részvényeseknek elég furcsa döntés

 – mondta Abdullah Hasan, a Fehér Ház szóvivője egy szerda esti nyilatkozatában. „Továbbra is felszólítjuk az olajtársaságokat, hogy rekordnyereségüket a kínálat növelésére, az amerikai emberek költségeinek csökkentésére fordítsák.”   

A Refinitiv konszenzusa szerint a Chevron éves profitja egy év alatt megduplázódott, és 37,2 milliárd dollárra nőtt tavaly. Az idei évre a társaság 17 milliárdot tervez új projektekre költeni, 2 milliárddal többet, mint tavaly. 

Összességében a csúcsnyereség nagy részét a részvényesi juttatásokra fordítják: 

a visszavásárlási program mellé 6 százalékos osztalékemelésnek is örülhetnek a tulajdonosok. 

A Chevron árfolyama 1 éves
 

A rekordprofit azt is lehetővé tenné a Citi elemzői szerint, hogy a Chevron felvásárolja közvetlen riválisait, például a BP-t, a Shellt vagy a TotalEnergiest. (Még nagyobb esélyt látnak akvizícióra az Exxon Mobiltól.) A Chevron részvény-visszavásárlásai április 1-jén indulnak, a keret a piacon lévő részvények összértékének közel az egynegyedét teszik ki. Egyébként ez az irdatlan összeg sem rekord, tavaly az Apple 89 milliárd dollárt fordított részvények visszavételére.