Kilóg a fiatal kriptomágnások sorából a 46 éves Barry Silbert, aki veterán spekulánsnak számít. Az ezredfordulón még a Houlihan Lokey befektetési bankára volt, bajba került cégek kétkezi szerkezetátalakításával foglalkozott. Ez azt jelenti, hogy számos pályatársával ellentétben, 

nagy gyakorlata van a csalások és a kockázatok kezelésében.

Majd 2004-ben megalapította a SecondMarket online kereskedési platformot, amely nehezen kereskedhető vállalati papíroknak kínált piacteret. A bitcoinnal 2011-ben találkozott, s azonnal felkeltette az érdeklődését, mint az arany alternatívája. Meggyőződésévé vált, hogy egy új, digitális pénzügyi rendszer alapját képezik a kriptopénzek. Silbert még 

10 dolláros árfolyam alatt kezdte a bitcoinvásárlásokat.

A kriptográfiai vállalatokba fektető Digital Currency Groupot (DCG) 2015-ben indította. Ma a DCG-nek hat leányvállalata van, s több mint kétszáz kriptostartupban, valamint félszáz kriptoalapban érdekelt. Ám ami a legérdekesebb, hogy 

Barry Silbert a kriptoláz idején sem volt elszállva.

Mindig kerülte a nyilvánosságot. Bár a cég dolgozóit sztár barista és francia séf szolgálta ki az irodában, a főnök a munkatársakat is kerülte, csak a tőkeelosztással és a kockázatkezeléssel foglalkozott, az íróasztalán álló három monitor (Wall Street, CNBC, Twitter) mögé bújva. Nyaraláskor is könyvekkel a hóna alatt vonult a strandra, inkább valami árnyékot keresve. Fiatal kollégáinak azt tanácsolta, ne fitogtassák generációs gazdagságukat, mert célponttá válnak. Talán nem véletlen, hogy Silbert már a árfolyamcsúcsának évében, 2021 nyarán, tweet-warningot küldött a megrészegült kriptopiacnak. A partnerkockázatokra és az ágazat gyenge láncszemeire figyelmeztetve. Ám 

hiába látta előre a közelgő válságot, túl sok szálon kötődik a csődbe zuhant kriptocégekhez.

 

Genesis,Global,Trading,Crypto,Company,Logo,Seen,On,Screen,Of Genesis Global Trading crypto company logo seen on screen of smartphone with bitcoin tokens. Crypto lender owned by Digital Currency Group. Stafford, United Kingdom, November 22, 2022.
Fotó: Shutterstock

Amíg az FTX-csőd és az óvadékkal szabad lábon védekező Sam Bankman-Fried kriptoguru bukása az ifjonti tapasztalatlanságnak, a feltörekvő generáció kapzsiságának és a tőzsdei csalásnak az egyelőre nem tisztázott összetételű koktélja, addig a DCG-csőd szélén táncolása és a  Winklevoss ikrek által nyilvánosan üldözött Barry Silbert kétségbeesett cégmentése azt mutatja, hogy még egy sokat látott öreg Wall Steet-i farkas is csúnyán megégetheti magát a kriptopiacon. 

Egy évvel ezelőtt a Digital Currency Group 40 százalékos részesedését több mint 3 milliárd dollárra értékelték. A kriptokonglomerátum csápjai az iparág szinte minden sarkában megtalálhatók a hitelezéstől a bitcoinbányászatig. 

A DCG a Warren Buffett-féle modellt alkalmazta,

tekintélyes befektetőkkel és profi tanácsadókkal. Olyan nevekkel kábíthatta az ügyfeleket, mint Larry Summers volt pénzügyminiszter, Glenn Hutchins, a Silver Lake társalapítója, s a Bain Capital Ventures. 

Saját sikerének áldozata

– mondta Mike Alfred, a korábban a DCG kozkázati protfóliójához tartozó Digital Assets Data alapítója. Olyan nagyra nőtt a szervezet – tette hozzá –, hogy Barry már képtelen minden leányvállalatnál személyesen végezni a kockázatkezelést.

A legnagyobb fejfájást a DCG kriptohitelező „leánybankja”, a Genesis fizetésképtelensége okozza. A DCG egyszer már pénzügyi mentőövet dobott a Genesisnek. Az újabb feltőkésítéshez eszközök sorának kényszerlikvidálása szükséges. Kérdés, mire lesz elegendő a családi ezüst kiárusítása, hiszen Cameron Winklevoss a Genesis 900 millió dolláros tartozása miatt lemondásra szólította fel Silbertet. De más DCG-vállalkozások is, például a Grayscale Investments alapkezelő, a bitcoinbányász Foundry és a CoinDesk médiaszolgáltató, nagy bajban vannak. A Grayscale Bitcoin Trust befektetési eszközeinek értéke egy év alatt 63 százalékkal olvadt. 

Ez életem legnehezebb éve – írta Silbert a részvényeseinek január 10-én. Ám továbbra is bízik a kriptoszektor hosszú távú jövőjében. Elemzők véleménye megoszlik, hogy a kiterjedt DCG-birodalom mely elemei lehetnek pénztermelők, ha csillapodik a kriptopánik.