Biden elnök két évvel meghosszabbította az Egyesült Államokban élő hongkongi politikai menekültek különleges tartózkodási engedélyét. A csütörtökön kiadott memorandum szerint legalább két évig akkor is maradhatnak, ha lejárt a vízumuk. 

A Fehér Ház rendelete megakadályozza a visszatoloncolásukat Kínába. 

A két évvel ezelőtt indított korábbi program február 5-én járt volna le.

Hong Kong Protests Against New China Security Law
Fotó: NurPhoto via AFP

A megújított program keretében a hongkongi lakosok

munkavállalási engedélyt kaphatnak, így legálisan élhetnek és dolgozhatnak az Egyesült Államokban,

miközben ideiglenes humanitárius védelem alatt állnak. Az Egyesült Államokban élő hongkongiak, például diákok, turisták vagy munkavállalói vízummal rendelkező alkalmazottak jogosultak a részvételre, még akkor is, ha vízumuk lejárt.

Közel 

4 ezer hongkongi politikai menekültet érint az intézkedés.

Akik a Peking által elfojtott hongkongi tüntetések után menekültek az Egyesült Államokba. 

Azóta folynak a perek, rendszeresek a letartóztatások, s az elmúlt másfél évben sem enyhült a politikai aktivisták üldözése Hongkongban – közölte Samuel Chu, a Campaign for Hong Kong érdekvédelmi csoport elnöke, amely lobbizott a kormányzatnál a hosszabbítás miatt.

Hongkong, egykori brit gyarmat és globális üzleti központ, 1997-ben tért vissza a kínai uralom alá. Peking akkor 50 évre garantálta a város politikai autonómiáját és polgári szabadságjogait. Ám az elmúlt években erősödött a kínai befolyás, ami tüntetéssorozatokhoz vezetett.

2019-es Twitter bejegyzése szerint, Joe Biden már akkor is szimpatizált a tüntetőkkel. 

Most, a program meghosszabbításakor, Biden elnök, a Hongkongra kényszerített 2020-as nemzetbiztonsági törvényre hivatkozott, amely a korábbinál nagyobb jogkört adott Pekingnek a városban az eltérő vélemények szabályozására, s ez erodálja az emberi jogokat.