Ősszel még úgy volt, hogy a dán Saxo Bank egy speciális célú tőzsdei társaság (SPAC) felvásárlásával léphet parkettre. A brit Edmund Truell által vezetett s az amszterdami tőzsdén jegyzett Disruptive Capital piaci helyzete azonban megingott, s decemberben megszakadtak a tárgyalások. Most Kim Fournais vezérigazgató a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy 

a Saxo Bank már akár az idén nyilvános részvénykibocsátást (IPO) hajthat végre.

Hozzátette: mindig is arra törekedtek, hogy a bankot bevezessék a tőzsdére, amelynek valószínű helyszíne a Nasdaq Copenhagen lehet. A bank kapitalizációját tavaly szeptemberben 2 milliárd euróra becsülték.

-View of the stand of Saxo Banque France, a subsidiary of Danish investment bank Saxo Bank, during the Actionaria shareholders event in Paris on November 23, 2012.   AFP PHOTO / ERIC PIERMONT (Photo by ERIC PIERMONT / AFP)
Fotó: AFP

Az 52 százalékos részesedésű kínai Geely autógyártó  és a 20 százalékot tulajdonló finn Sampo még 2018-ban vásárolták be magukat a Saxo Bankba, ezzel akkor több mint 1,3 milliárd euróra értékelve a társaságot. Az Edmund Truell SPAC-cégével való egyesülés során a Geely és a Sampo részesedése csökkent volna, míg a társalapító Kim Fournais növelte volna befolyását.

Egyelőre minden opció nyitott, bár az alapértelmezett forgatókönyv a tőzsdére lépés. Ám a rendelkezésre álló időkeret meglehetősen rugalmas, akár 2024-re is átcsúszhat a részvénykibocsátás. A tavalyi SPAC-tárgyalások kudarca óvatosságra inti a Saxo menedzsmentjét. 

A Geely hosszú távú befektetésként tekint a Saxo Bankra,

míg a Sampo nem tartja stratégiai befektetésnek a részvénycsomagját. 

A Saxo Bank árbevétele a tavalyi első fél évben 12 százalékkal, 2,15 milliárd dán koronára esett, míg a nettó profit 41 százalékkal, 302 millió koronára zuhant, amit a piac szűkülésével és a BinckBank integrációjával magyaráztak.