Tovább folytatódik a leépítési hullám a technológiai vállalatok körében, hétfőn a szektor újabb jeles képviselője, a Spotify jelentett be elbocsátásokat.

The offices of the music streaming service Spotify in Berlin, Germany, 25 February 2014. Photo: Britta Pedersen | usage worldwide
Fotó: Britta Pedersen / Getty Images

A zenestreaming-szolgáltatást nyújtó svéd vállalat a hírek szerint mintegy 600 dolgozójától kíván megválni, ami a munkaerő hat százalékát érinti majd.

A stockholmi központú társaság emellett egy nagyobb átszervezést is tervez, amelynek első vezéráldozata Dawn Ostroff tartalom- és hirdetési üzletágvezető, akinek a távozását ugyancsak hétfőn közölték.

A szeptember végén 9800 főt foglalkoztató társaság a pozíciók megszüntetéséhez és a végkielégítésekhez kapcsolódóan 35–45 millió euró közötti egyszeri többletköltséggel számol. A gazdasági lassulás miatt egyre több technológiai vállalat szembesül a pandémia idején felfutó kereslet csökkenésével, és kényszerül emiatt visszavágni az utóbbi években felduzzasztott személyi állományt.

A Spotify már tavaly ősszel lassított a toborzási ütemen, jelezve, hogy negyedével csökkenti a felvételi létszámot. Októberben pedig legalább 38 munkatársnak mondtak fel a Gimlet és a Parcast podcastos leánycégnél. Az elmúlt évek során a Spotify hatalmas összegeket költött a podcastszegmens fejlesztésére, ami megterhelte a vállalat árrését. A befektetések egyelőre nem hoztak nyereséget, bár tavaly Daniel Ek vezérigazgató a nyereségesség jelentős növekedését jósolta a következő néhány évre.

A Spotify részvényárfolyama ötszázalékos emelkedéssel indította a hétfői kereskedést, a befektetők  tetszését úgy látszik, elnyerte a tervezett áramvonalasítás.