Könnyedén elveszítheti a talajt a lába alól az, akinek hirtelen nagy hullik az ölébe. Az egyik ilyen jövedelemszerzési mód – amelyhez természetesen óriási mázli kell – a lottónyeremény. A nyertesek többsége – tavaly Magyarországon rekordszámú új lottómilliárdos volt – nem is tud mit kezdeni a hirtelen rászakadt pénzzel, emiatt gyakran jóval nagyobb stresszel jár a vagyon, mint az előtte való pénztelenség. Erre az esetre adott most tanácsot a BBC-nek Robert Pagliarini pénzügyi tanácsadó. 

Close-up,Of,Person's,Hand,Marking,Number,On,Lottery,Ticket,With
Fotó: Shutterstock

Az egyik leghíresebb magyar eset Andraschek Lászlóé volt, aki nehéz anyagi körülmények között élt, amikor több mint 600 millió forintot nyert Skandináv lottón. A férfi és felesége vállalkozásokba kezdett, de ezek mind csődbe mentek. Már csak a nyereményből vásárolt ingatlanjaik maradtak meg. Pagliarini szerint a legfontosabb az ilyen esetekben, hogy azonnal segítséget kérjen a nyertes szakértőktől. Először is kell neki egy ügyvéd, egy adószakértő és egy pénzügyi tanácsadó. 

Ezenfelül pedig – nem utolsósorban – rendkívül fontos, hogy szerezzen egy jó terapeutát, mert a jelentős vagyonnal komoly stressz is jár. 

Ezt követően jöhet az adósságok kifizetése, majd keresni kell olyan befektetéseket, amelyekben nemcsak áll – és ezzel veszít értékéből a vagyon –, hanem rendszeres jövedelmet is biztosít. Ilyenek lehetnek az osztalékfizető részvények, kötvények, állampapírok, esetleg olyan ingatlanok, amelyeket bérbe lehet adni. 

Ez utóbbival kapcsolatban Pagliarini külön kiemelte az újgazdagok egyik gyakori hibáját, akik telkekbe fektetik a pénzüket, ám arra már nem költenek. Példának hozott fel egy amerikai lottónyertest, aki 230 millió dollárt nyert, és ebből vásárolt 2009-ben egy jelentős földdarabot, nemrég pedig 37,5 millióért adta el, amely ugyan hozott neki hasznot, de ha ezt a pénzt részvényekbe tette volna, akkor az elmúlt 14 évben a mostani haszon sokszorosát hozta volna. 

A pénzügyi tanácsadó hozzátette: nem kell minden esetben garasoskodnia a lottónyertesnek, elég, ha a nyereményének csak egy részét fekteti be, egy másik szeletét pedig nyugodtan elkölthet azokra a luxuscikkekre, amelyekről addig csak álmodni mert.