A vártnál magasabb negyedéves nettó nyereségének és felfelé módosított kilátásainak hála, kedden az amerikai tőzsdenyitás előtti elektronikus kereskedésben 5,5 százalékkal, 38 dollár fölé drágultak a General Motors részvényei.

One Year Anniversary Of General Motors Filing For Bankruptcy U.S. flags fly outside the headquarters building of General Motors Co. in Detroit, Michigan, U.S., on Tuesday, June 1, 2010. General Motors Corp. filed for bankruptcy protection one year ago today, becoming the largest failure of an industrial company in U.S. history. The company, now known as General Motors Co. (GM), is currently seeking to sell shares in an initial public offering. Photographer: Jeff Kowalsky/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

A menedzsment szerint az autógyártó nettó nyeresége idén éves szinten 8,7-10,1 milliárd dollár körül, korrigált üzemi nyeresége (EBIT) 10,5-12,5 milliárd dollár körül alakul. Az egy részvényre jutó tisztított nettó profit (EPS) pedig valahol 6 és 7 dollár között állhat meg.

Tavaly az egész évet tekintve a GM profitja 9,9 milliárd dollárra csökkent a 2021-es 10 milliárd dollárról, míg a 14,5 milliárd dolláros korrigált EBIT 200 millióval haladta meg a vállalat egy évvel korábban elért rekordját.

A vállalat 2023-ra 5–7 milliárd dolláros szabad cash flow-t vár autóipari tevékenységéből, működési cash flow-ja a 16–20 milliárd dolláros sávban állapodik meg.

A negyedik negyedévben a GM 2 milliárd dollárt keresett, szemben az egy évvel korábbi 1,7 milliárd dollárral.

A 3,8 milliárd dolláros EBIT messze túlszárnyalta az egy évvel korábbi 2,8 milliárd dollárt, mivel a magasabb árak és a megnövekedett értékesítési volumen Észak-Amerikában bőven ellensúlyozta a költségek növekedését.

Az utolsó negyedévben 2,12 dolláros EPS-t gazdálkodott ki a detroiti óriás, szemben az egy évvel korábbi 1,99 dollárral.

Az autógyártó azt is közölte, hogy 650 millió dollárt fektet a Lithium Americas vállalatba, amellyel közösen kezdenek egy nevadai lítiumbánya fejlesztésébe. A nevadai bánya az akkumulátorok gyártása szempontjából kulcsjelentőségű alkáli fém legnagyobb ismert lelőhelye az Egyesült Államokban.

A vállalat várakozásai szerint az elektromos járművekből származó árbevétele 2025-re eléri az 50 milliárd dollárt,

vagyis teljes forgalma mintegy 22 százalékát, amelynek nyereséghányadát jelenleg adózás előtt nagyjából 5 százalékra lövik be.

A General Motors árfolyama 6 hó
 

A General Motors részvényeit, amelyek idén a hétfői zárásig több mint 7 százalékkal emelkedtek, a Refinitiv elemzői konszenzusa vételre ajánlja.

A 25 elemző véleményéből kiszámolt medián célár kereken 42 dollár, ami a hétfői záróárhoz mérten közel 16 százalékos felértékelődési potenciállal kecsegtet.

 

Hatalmas megrendelést kapott Amerikából a Leopardok német gyártója

Az American Rheinmetall és a GM konzorciuma akár 14 milliárd dollárt is kaphat teherautóiért.