Jól indult az év a pesti tőzsdén, a BUX pár nap alatt 3 százalékos pluszt tudhat maga mögött, a legforgalmasabb hazai részvénynek számító OTP-vel pedig máris 6 százalékos hozamot realizálhattak a befektetők.

RÁBA Járműipari Holding Nyrt.
Fépforrás: RÁBA Járműipari Holding Nyrt. 

Mindez azonban eltörpül egy kisebb kapitalizációjú Prémium kategóriás papír, a Rába teljesítménye mellett. A járműgyártó 2023 legelején begyújtotta a rakétákat, és az első három kereskedési napon 1150-ről egészen 1310 forintig száguldott a A rali csütörtök délelőtt is folytatódik, a kereskedés első órájában újabb 6 százalékot ugrott a jegyzés.

Szűk négy nap alatt ezzel már bő 20 százalékos plusznál jár a kurzus, nagyon jól járt tehát, aki tavaly év végén bevásárolt a részvényből.

Az új évi rali mögött nem áll társaságspecifikus hír. A vállalat legutóbb december 21-én tett közzé tőzsdei tájékoztatást, amely szerint a társaság felügyelőbizottsági elnökévé választhatják Palkovics Lászlót a volt miniszter által vezetett N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. részvényes kezdeményezésére.

A Rába 54,3 százalékos tulajdonrészével rendelkező főrészvényes ugyanis arra tett javaslatot, hogy a január 24-re összehívott közgyűlés hívja vissza a felügyelőbizottságból és az auditbizottságból Lepsényi Istvánt, továbbá 2027. április 30. napjáig tartó határozott időtartamra válassza meg az auditbizottság tagjának, egyúttal a felügyelőbizottság elnökének Palkovics Lászlót, aki korábban a negyedik Orbán-kormányban az Innovációs és Technológiai Minisztériumot vezette, majd az idén megalakult ötödik Orbán-kabinetben technológiai és ipari miniszterként folytatta egészen novemberi lemondásáig. Ezt követően nevezték ki az állami tulajdonú N7 Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Holding Zrt. élére.

A harmadik negyedévben bődületes bevételnövekedést ért el a Rába, EBITDA-ját is megötszörözve, ám még ezzel együtt is veszteséges maradt a társaság.

A céget követő OTP elemzője a jelenlegi árfolyamnál jóval alacsonyabbra, 1115 forintra taksálja a részvényeket, eladása ajánlva őket, nagyrészt azért, mert a rendkívül nehéz gazdasági környezet, a gyenge forint és az hatása az OTP szerint év végére mínuszba nyomhatta a cégcsoport eredményét. 

 

A társaság február 22-én teszi közzé negyedik negyedéves és 2022 egészére vonatkozó jelentését.