Csipgyártással kapcsolatos kínai technológiai lopást észlelt a Washington és Peking között folyó gazdasági háború kellős közepébe került, a globális félvezetőipar megkerülhetetlen szereplőjének tartott holland ASML – közölte a cég menedzsmentje szerdán.

Los,Angeles,,California,,Usa,-,25,January,2019:,Asml,Holding Los Angeles, California, USA - 25 January 2019: ASML Holding website homepage. ASML Holding logo visible on display screen.
Fotó: Pavel Kapysh

A vállalat ugyan nem tart tőle, hogy Kínában foglalkoztatott egykori alkalmazottjának akciója jelentős kárt okozna, vagy számottevően érintené üzletmenetét, ám a holland exportellenőrzési szabályok sérelme miatt jelentenie kellett az affért a hatóságoknak.

A veldhoveni ASML egyedülálló pozíciót tölt be a nemzetközi csipgyártási láncban, mivel rajta kívül senki sem tud olyan különleges ultraibolya fénnyel működő litográfiai – azaz a félvezető ostyákra írni képes – gépet (EUV) gyártani, amely a legfejlettebb félvezetők, például a tajvani TSMC által gyártott 3 nanométeres csipek előállításához szükséges.

Tőle vásárolja a gépeket a TSMC-n kívül a többi között az Apple és az Nvidia is. 

Egy ilyen, buszméretű berendezés alsó hangon 170 millió dollárt kóstál.

A közép- és felső kategóriás félvezetők gyártásához szükséges litográfiai gépek piacán a holland cég ugyan nem egyeduralkodó, de ebben a szegmensben is csupán néhány versenytársa akad. 

Két évvel ezelőtt például a Bloomberg szerint a komplett 17 milliárd dolláros globális litográfiaigép-piac 90 százaléka tartozott hozzá.

Az Egyesült Államok pedig attól tart, hogy ha az ASML Kínának is szállítana a legkorszerűbb gépekből, az ottani csipgyártók máris nekiállhatnak a legfejlettebb félvezetők gyártásának, amelyek nem mellesleg széles körben használhatók katonai célokra is.

Az aggodalom ráadásul nem új keletű, Washington állítólag 2018 óta gyakorol nyomást a holland kormányra, hogy az ASML ne szállítsa legfejlettebb EUV-gépeit Kínába. 

Az ASML ennek megfelelően soha nem is tett erre kísérletet.

Az alacsonyabb kategóriába tartozó masinák kínai exportjából ugyanakkor hatalmas profitot termel a cég, amely most veszélybe kerülhet az Egyesült Államok, Hollandia és Japán által a fejlett csipgyártó gépek kínai exportjának korlátozásáról kötött megállapodás következtében.

Nem titok, hogy Hollandiát az ASML miatt vonta be az államközi szerződésbe a Fehér Ház. 

A vállalat szerint a megállapodás kiterjedhet fejlett csipgyártó eszközeire, de arra nem számít, hogy ennek jelentős hatása lesz 2023-as eredményeire.

Tudomásunk szerint a fejlett litográfiai eszközökre és más hasonló berendezésekre is kiterjedne a tilalom. Az egyezmény feltételei nem kerültek nyilvánosságra, ám arra számítunk, hogy még sok hónapba telik az új szabályok megalkotása és hatályba léptetése

– közölte az ASML szerdán. A nyilatkozat persze nem túl megnyugtató a részvényesek számára, mivel csupán időnyerést valószínűsít.

Az ASML árfolyama 6 hó
 

A cég egyébként nem először került a kínai kémtevékenység rádiuszába. Az ASML 2021-ben azt állította, hogy egy Dongfang Jingyuan Electron nevű vállalat

olyan termékeket forgalmazott  Kínában, amelyek potenciálisan sérthetik az ASML szellemi tulajdonjogait.

Az Eindhoven külvárosában, a Philips egykori kutatási campusán működő – de a Nasdaqon is jegyzett – vállalat amúgy remek gyorsjelentést tett közzé január végén. 

Az idei évre a menedzsment ráadásul további 25 százalékos forgalombővülésre számít, az osztalékot pedig 5,5 százalékkal, részvényenként 5,8 euróra emelte.

Az ASML részvényei szerdán kora délutánig 0,6 százalékkal, 624 euróra drágultak Amszterdamban.