A csipgyártásban használatos litográfiai eszközöket gyártó holland vállalat, az ASML negyedik negyedéves árbevétele 6,43 milliárd euró volt, meghaladta a 6,38 milliárd eurós elemzői becsléseket. A holland vállalat 1,82 milliárd eurós adózott nyereségről számolt be, így felülmúlta az 1,7 milliárd eurós prognózist és a harmadik negyedéves profitot is.

VELDHOVEN - Exterior of chip machine manufacturer ASML in Veldhoven. Chinese President Xi Jinping has Prime Minister Mark Rutte while Europe is being pressured by the United States to stop supplying chip technology to China. ANP / Hollandse Hoogte / Rob Engelaar netherlands out - belgium out (Photo by ROB ENGELAAR / ANP MAG / ANP via AFP)
Fotó: Rob Engelaar

 

Az 1984-ben alapított cég közölte, hogy a rendelésállománya az év végére rekordszintűre, 40 milliárd euróra nőtt.

Az ASML eszközei iránt továbbra is erős a kereslet, mivel a csipgyártók világszerte jelentős beruházásokat hajtanak végre és sorra építik az üzemeket, így a vállalat jelenleg azzal küzd, hogy kielégítse a megrendeléseket. A cég vezérigazgatója, Peter Wennink azt mondta, hogy semmi sem változott az ASML Kínába irányuló exportját illetően, annak ellenére sem, hogy az Egyesült Államok exportkorlátozásokat vezetett be a távol-keleti országgal szemben – írja a Reuters.

Az ASML árfolyama 5 éves
 

Csak arra kell várnunk, hogy a kormányok és a politikusok tovább tárgyaljanak és észszerű megoldást találjanak

– mondta Wennink. Hozzátette: továbbra is szállítanak Kínába, csak nem a legfejlettebb gépeket. A vállalat bevételeinek 14 százaléka a távol-keleti óriásból származott, ezzel a harmadik legnagyobb piacának számít Tajvan és Dél-Korea után. A cégvezér egyébként bizakodó az év alakulását illetően, továbbra is magas kereslettel számol, valamint a kínai zéró-Covid-politika feloldása miatt gazdasági fellendülésre számít.

Rekordprofitról számolt be a világ legnagyobb csipgyártója

A világ legnagyobb csipgyártója, a tajvani TSMC rekordnyereséget jelentett 2022 utolsó negyedévéről, mivel a legfejlettebb csipek iránti kereslet nem csökkent. A cég vezetése szerint a növekedés az idén is folytatódik. A kedvező adatokat az magyarázza, hogy a tajvani vállalat által gyártott fejlett csipekre továbbra is nagy az igény.