A Goldman Sachs leminősítette a Nintendót: az amerikai befektetési bank és pénzügyi szolgáltató semlegesre csökkentette a japán vállalat besorolását, ami 2016 júliusa óta a legalacsonyabb szintre szorította a társaság konszenzusos elemzői minősítését.

SALON PARIS GAMES WEEK
Paris Games Week is the video game trade fair, from 2 to 6 November 2022 at the Parc des Expositions Porte de Versailles, organised by the Syndicat des editeurs de logiciels de loisirs (SELL). France, Paris, 2022-11-02. Photograph by Pascal SONNET / Hans Lucas.Le Paris Games Week est le salon des jeux video, du 2 au 6 novembre 2022 au Parc des Expositions porte de Versailles, organise par le Syndicat des editeurs de logiciels de loisirs (SELL). France, Paris, 2022-11-02. Photographie de Pascal SONNET / Hans Lucas. (Photo by Pascal Sonnet / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Fotó: Pascal Sonnet

A Nintendo Switch iránti kereslet a vártnál nagyobb mértékben és előbb lassult, mint azt korábban feltételeztük

 – írta Minami Munakata, a Goldman Sachs elemzője. Hozzátette: a következő generációs játékkonzol megjelenéséig, vagyis 2025 márciusáig pangásra lehet számítani. A leminősítést követően a részvények több mint 1,4 százalékot estek, és 2021 decembere óta a legalacsonyabb záróértéket érték el – írja a Bloomberg.

A Nintendo árfolyama 5 éves
 

Az eset hátterében az áll, hogy a Nintendo február elején 4 százalékkal csökkentette az üzemi eredményre vonatkozó előrejelzését: a távol-keleti cég a március végéig tartó pénzügyi évre 480 milliárd jennel (3,6 milliárd dollár) számol, ami jóval alacsonyabb a Refinitiv 582 milliárd jenes jóslatánál. A Nintendo emellett az éves szoftvereladási előrejelzését 210 millióról 205 millióra mérsékelte, valamint 19 millió helyett 18 millió Switch konzol értékesítésére számít.

A 2017-ben piacra dobott Switch eladásai az elmúlt két évben csökkenni kezdtek, miután

 a járványvédelmi intézkedések feloldása után az embereknek kevesebb idejük jut játékra, 

az miatt pedig jobban megfontolják, hogy mire költsenek. Ez azonban nem szegi kedvét Szaúd-Arábiának: a szaúdi állami befektetési alap (PIF) lett a Nintendo legnagyobb külső részvényese, közel 8,3 százalékkal. A közel-keleti ország eltökélt célja, hogy diverzifikálja gazdaságát, ennek részeként Rijád 38 milliárd dollárt tervez befektetni a gamingszektorba, hogy 2030-ra az olajmonarchiát az e-sport központjává tegye. 

Befékezett a videójáték-ipar, a kiadók sorra jelentik be a költségcsökkentéseket

Az elmúlt két évhez képest tavaly kevesebb videójátékot vásároltak, ezért a kiadók költségcsökkentésekbe kezdtek, vagyis leépítenek, és készülő játékokat törölnek vagy halasztanak. A szakértők szerint az innovációk és az újszerű megoldások a kisebb cégektől származhatnak a jövőben.