A Nintendo 4 százalékkal csökkentette az üzemi eredményre vonatkozó előrejelzését: a vállalat a március végéig tartó pénzügyi évre 480 milliárd jennel (3,6 milliárd dollár) számol, ami jóval alacsonyabb a Refinitiv 582 milliárd jenes jóslatánál. A Nintendo emellett az éves szoftvereladási előrejelzését 210 millióról 205 millióra mérsékelte, valamint 19 millió helyett 18 millió darab Switch konzol értékesítésére számít. A vállalat a csiphiánnyal indokolta a lépést, amihez hozzá kell tenni, hogy a koronavírus-járvány után csökkent a cég termékei iránti kereslet.

CHILD PLAYING VIDEO GAME
Fotó: Getty Images

Hosszú távú növekedésünk szempontjából fontos, hogy biztosítsuk a munkaerőt

– jelentette ki Furukava Suntaró, a távol-keleti vállalat vezérigazgatója, hozzátéve: ennek érdekében a csökkenő eladások és visszaeső bevételek ellenére 10 százalékkal fogja emelni a munkavállalók fizetését. A cégvezér egyben közölte: nem növelik a konzolok és a szoftverek árát, azt viszont nem árulta el, hogy a Nintendo tervezi-e a Switch utódját, vagy sem. A béremelés hátterében az áll, hogy Kisida Fumio kormánya a bérek emelésével akarja a felpörgetni a fogyasztást és élénkíteni a szigetország gazdaságát, amit adókedvezményekkel is elősegítenének – írja a Reuters.

A Nintendo árfolyama 5 éves
 

A szigetország lakossága ugyanis évtizedek óta deflációs környezetben él, azonban tavaly decemberben az 4 százalékos volt éves szinten. A japán munkaügyi tárgyalásokra tavasszal kerül sor, az alkalmazottak pedig béremelést követelnek a megélhetési költségek emelkedése miatt. Ehhez jön hozzá, hogy a demográfiai válság miatt a felkelő nap országa munkaerőhiánnyal küzd, így a cégek mindent megtesznek a tehetségekért. 

Növekedés előtt áll a világ legnagyobb videójáték-piaca, de vannak még buktatók

Kína végett vetett a tech szektorban lévő szigornak, és enyhített a videójátékokat gúzsba kötő szabályokon is. Elemzők szerint a világ legnagyobb gamingpiaca növekedés előtt áll, de azért akad néhány hátráltató tényező is. Például Peking szigorúan ellenőrzi a játékok tartalmát és korlátozza a 18 év alattiak játékidejét.