A dezinflációs folyamat, azaz a visszaszorítása megkezdődött, és ennek már látható jelei vannak a fogyasztói árak alakulásában – mondta Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke. „De még hosszú út áll előttünk, jelenleg a dezinfláció nagyon korai szakaszában tartunk.” Az elnök a washingtoni Economic Clubban válaszolt kérdésekre kedden.
 

Fotó: AFP

A piacok Powell beszéde közben pozitívba fordultak, mivel a befektetők abban reménykednek, hogy a Fed hamarosan leállítja a tavaly megkezdett agresszív kamatemeléseket. 

Legutóbbi, hat nappal ezelőtt zárult ülésén a Fed negyed százalékponttal emelte az irányadó kamatlábat, ami 2022 márciusa óta a nyolcadik emelés volt, a ráta ezzel a 4,5–4,75 százalékos sávba érkezett.

Azonban nem adott iránymutatást Powell arra, hogy mikor hagyják abba az emeléseket, és azt mondta, hogy valószínűleg 2024-ig fognak tartani, mire az infláció elér egy olyan pontot, ahol a Fed „kényelmesen” érzi magát.  

Arra számítunk, hogy 2023 az infláció jelentős csökkenésének éve lesz. Tulajdonképpen a mi feladatunk, hogy ezt biztosítsuk

– mondta, hangsúlyozva, hogy minden bizonnyal a jövő évre is szükség lesz ahhoz, hogy 2 százalék közelébe csökkenjen a mutató. 

Az elnök szavaira az S&P 500 index 4100 pontról 4155 pontra ugrott.

Kamatfordulatban bíznak a piacok – de mi lesz, ha Kína bekavar?

Nem hisznek a befektetők a jegybanki kommunikációnak, a lassuló inflációt látva kamatfordulatban bíznak. Ám ha a kínai koronavírus-járvány utáni felpattanás erős lesz, újra visszatérhet az inflációs nyomás a világgazdaságban.