Elsősorban a luxusipari részvényeknek hála kis híján új rekordon zárt a párizsi CAC 40 tőzsdeindex csütörtökön. Napközben már a tavaly január 5-i 7367 pontos csúcsa fölött is járt, végül azonban némi korrekciót követően 0,9 százalékos emelkedéssel, 7366 ponton búcsúzott a parkettől.

A cube-like Louis Vuitton shop is being constructed in the departure area of the Hong Kong International Airport on February 13th, 2023.
Fotó:  Marc Fernandes/Getty images

A kínai gazdaság újraindulása által keltett optimizmus október eleje óta egyre nagyobb magasságba hajtja az LVMH, a Kering és a Hermes International részvényárfolyamát is.

 Egyes befektetők már azt rebesgetik, hogy a francia luxusipari nagyágyúk átvehetik a stafétát az amerikai Big Tech vállalatoktól, és a globális részvénypiaci emelkedés első számú motorjává válhatnak.

Ezek a vállalatok nagyon rugalmas üzleti modellel rendelkeznek, képesek árat emelni, ha a költségek növekednek, és nem utolsósorban rengeteget pénzt képesek kivarázsolni a kínai fogyasztók pénztárcájából

- mondta Kevin Thozet, a párizsi Carmignac Gestion befektetési cég egyik vezetője.

A három luxuscég az európai tőzsdeindexek közül idén legjobban szereplő CAC 40 idei 14 százalékos nyereségének közel egyharmadát termelte ki.

Az LVMH, a Gucci tulajdonosaként ismert Kering, valamint a Birkin táskákat gyártó Hermes egyaránt több mint 20 százalékkal erősödött idén, míg a szűkebben vett luxuscégek körén kívüli, de Kínában ugyancsak rendkívül népszerű L'Oreal 16 százalékkal ralizott.

A negyedik negyedéves gyorsjelentését közzétevő Orange és Pernod Ricard eredmény- és bevételnövekedése szintén hozzájárult a csütörtöki erősödéshez.

Az európai piacok eddig idén jól reagáltak az mérséklődésére, de jól jött nekik az enyhe időjárás is, amely elhárította a rettegett energiaválságot.

A CAC 40 egyébként jelenleg jobban teljesít, mint a páneurópai Stoxx Europe 600 index, amely mintegy 10 százalékkal emelkedett idén. A már említett cégek mellett a Schneider Electric, a BNP Paribas és az STMicroelectronics járultak hozzá leginkább az árfolyamnyereséghez.

A CAC 40-t alkotó részvények különösen jól fekszenek a jelenlegi piaci körülmények közepette 

– emelte ki Thozet.

Sőt az emelkedő kamatlábak miatt még a francia bankszektor is vonzóvá vált – tette hozzá, példaként hivatkozva a BNP Paribas teljesítményére, amely 23 százalékkal drágult az elmúlt 47 nap alatt.

A francia főváros Londont megelőzve továbbra is a legnagyobb összkapitalizációjú részvénypiac Európában.

Pörög a luxus – jó eredményt közölt a Louis Vuitton anyavállalata

Az eladásokat az amerikai, a japán és az európai vásárlók pörgették fel.