Jó hírt kaptak Valentin-napon a Richter részvényesei, az Erste elemzője ugyanis az eddiginél is jobban megszerette a hazai gyógyszergyártó céget. A brókerház 440 forinttal – mintegy 5 százalékkal –, 9260 forintra srófolta fel a magyar blue chip 12 havi célárát, ami a hétfői záróárhoz képest 17 százalékos hozammal kecsegtet. A jelentős rali lehetősége miatt továbbra is felhalmozásra ajánlják a papírt.

Fotó: Kallus György / VG

A befektetési szolgáltató frissített modellje három fontosabb változást eszközöl. Ezek közül a leglényegesebb, hogy a gyártó csúcskészítménye, a Vraylar alkalmazhatósági területének kiterjesztése miatt a következő években még nagyobb bevételt hozhat a konyhára.

A magyar társaság kutatói által kifejlesztett antipszichotikum a múlt év végén kapta meg az új indikációt a major depresszió kiegészítő terápiás kezelésére az amerikai gyógyszerhatóságtól, az Egyesült Államokban ezzel pedig már négy területen alkalmazható a készítmény.

A piac kiterjesztése következtében a Vraylar csúcsértékesítése az eddig várt 3,8 milliárd dollárral szemben elérheti a 4,3 milliárd dollárt az Erste szerint, ez pedig a vártnál gyengébb forintárfolyam mellett részvényenként 5400 forint helyett 5800 forinttal járulhat hozzá célárhoz. 

Vagyis a vállalat értékének bő 60 százalékát a cariprazine-hatóanyagú gyógyszer adja. A Richter amerikai kereskedelmi partnere, az AbbVie ennél is magasabb, ötmilliárd dolláros bevételre számít a terméktől az értékesítés csúcsévében. Az amerikai piacon egyébként tavaly év végén a vártnál gyengébb eladási számokat hozott a készítmény.

A bankház emellett figyelembe vette a román nagy- és kiskereskedelmi üzletág értékesítésének az idei év közepétől jelentkező hatásait is, amiről még tavaly októberben határozott a Richter. A fentieken túl a 2022-es és az idei év után fizetendő ágazati különadó negatív hatásait is beépítette az Erste. A tavalyi év után fizetendő gyógyszergyártási – a társaság közlése szerint – 28 milliárd forintos töbletterhet okoz majd.

 

A Refinitiv adatbázisában szereplő konszenzusos célár ezzel már 10 671 forint, ami 34 százalékos árfolyam-emelkedést vetít előre. A társaságot kifejezetten szeretik most az elemzők, nyolc brókercég vételi ajánlása mellett csupán egy tartás szerepel.

A Richter 0,7 százalékos árfolyam-emelkedéssel kezdte a keddi kereskedést, idén azonban 4 százalékkal került lejjebb a kurzus. A gyógyszergyártó két hét múlva, február 28-án teszi közzé negyedik negyedéves és 2022 egészére vonatkozó jelentését.