Másfél százalékkal, 45 883 pontra erősödött szerdán a Budapesti Értéktőzsde fő részvényindexe, a BUX, amely ezzel messze túlteljesítette szerény emelkedést mutató nyugat-európai társait.

tőzsde double exposure image of érem érme coin stacks on technology financial pénzügyi graph grafikon background.
Fotó: Shutterstock

A vezető hazai részvények közül az OTP vitte a prímet 2 százalékos plusszal. A bankpapír jegyzése ezzel 10 935 forintig került feljebb, de nap közben rövid időre a 11 ezres szintet is átütötte a kurzus.

A Richter részvényesei másfél százalékos árfolyamnyereségnek örülhettek a nap végén, a gyógyszergyártó cég papírjai 8160 forintról várják a folytatást. A Magyar Telekom kurzusa 1,1 százalékkal, a Mol papírjai pedig 1 százalékkal emelkedtek, az előbbi 371, az utóbbi pedig 2762 forinton pihent meg.

A pesti parkett legjobban teljesítő részvénye a nemrég debütáló Chameleon Smart Home volt, a tőzsdeújonc árfolyama 78 százalékot ralizott. A legnagyobb, közel 6 százalékos veszteség a Nordtelekom befektetőit érte.

Remek napja volt a forintnak is, a hazai fizetőeszköz az erős magyar külkereskedelmi adattól is fűtve bő 1 százalékkal értékelődött fel az euróval szemben. A tőzsdezáráskor egy euróért 387,2 forintot kértek. A dollár jegyzése ehhez hasonlóan 1,1 százalékkal csökkent, 361,2 forintra.