Öt és fél százalékkal robog fölfelé a Ferrari részvényárfolyama csütörtök délután, azt követően, hogy a tűzpiros versenyautóiról híres járműgyártó erős negyedéves és egész éves eredményt közölt.

The Ferrari Daytona SP3
CHICHESTER, UNITED KINDOM - JUNE 23: The Ferrari Daytona SP3 seen at Goodwood Festival of Speed 2022 on June 23rd in Chichester, England. The annual automotive event is hosted by Lord March at his Goodwood Estate. (Photo by Martyn Lucy/Getty Images)
Fotó: Martyn Lucy

A maranellói székhelyű társaság 1,21 eurós egy részvényre jutó eredményt (EPS) könyvelt el 2022 utolsó három hónapjára, öt centtel többet, mint egy éve, miközben forgalma 17 százalékkal, 1,37 milliárd euróra bővült.

A tavalyi év egésze 939 millió eurós adózott nyereséggel zárult, ez 5,09 eurós EPS-t és 13 százalékos növekedést mutat. Az összbevétel ezzel párhuzamosan 5,01 milliárd euróra kúszott fel. Ezzel mindkét soron lekörözte az elemzői konszenzust az olasz gyártó, mivel a piac 4,94 euró EPS-t és 4,98 milliárdos forgalmat prognosztizált.

Az erős eredmény még a vezetőség saját, év közben felsrófolt célkitűzését is meghaladta, ami az egy részvényre jutó nyereségnél öteurós, a forgalomnál pedig ötmilliárd eurós tételt irányzott elő.

Az összképet némileg rontja, hogy a működési haszonkulcs az utolsó negyedévben 22,6-ről 21,8 százalékra szűkült. A tavalyi árrést a méregdrága – bőven egymillió dollár feletti árazású – és limitált darabszámú Icona sorozathoz tartozó Monza SP1 és SP2 modellek javították, míg a Monza utódjának szánt Daytona SP3 típus leszállítása csak 2022 legvégén kezdődött meg.

A Ferrari még ezzel együtt is 13 221 autót értékesített 2022-ben, az éves alapon csaknem ötödével megugró darabszámmal új eladási csúcs született.

A luxusautókat gyártó vállalat 2023-ban újabb rekorddöntésre készül, a bevételeket 5,7 milliárd euróra, az egy részvényre vetített nyereséget pedig 6 és 6,2 euró közé várja a menedzsment. A haszonkulcs a tervek szerint 26 százalékra emelkedhet, a további eredményjavulás motorja az új Daytona és a hamarosan érkező Purosangue SUV modell lehet.

A Ferrari árfolyama 2022. októbertől
 

„A társaság jó úton halad, hogy terveinek megfelelően 2025-ben piacra dobja első teljesen elektromos meghajtású modelljét” – mondta el Benedetto Vigna vezérigazgató a jelentés közzétételét követő sajtótájékoztatón.