Javította eredményét a Stellantis autógyártó csoport, amely 2022-ben 179,6 milliárd eurós bevételből 16,8 milliárd eurós nyereséget hasított ki. Az előbbi adat 18 százalékos, az utóbbi pedig tetemes, 26 százalékos javulás a 2021-es értékekhez képest. 

Stellantis NV Chief Executive Officer Carlos Tavares Interview Traffic passes workers installing a new Stellantis NV logo banner at the automaker's technical center in Velizy-Villacoublay near Paris, France, on Tuesday, Jan. 19, 2021. Stellantis, the carmaker formed from the merger of Fiat Chrysler Automobiles NV and PSA Group, appointed a veteran executive from the billionaire Agnelli family empire as chief financial officer. Photographer: Cyril Marcilhacy/Bloomberg via Getty Images
Kiemelkedő esztendőt tudhat maga mögött a Stellantis.
Fotó: Getty Images

A vállalat 23,3 milliárd eurós korrigált üzemi eredményt ért el, ami 29 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest, míg a felmutatott 13 százalékos haszonkulcs még a cég 2030-ra tervezett 12 százalékos célértékéhez képest is pozitív elmozdulás. A vállalat szabad cash-flowja 78 százalékkal, 10,8 milliárd euróra nőtt, a rendelkezésére álló likviditás pedig 61,3 milliárd euróra emelkedett. 

A Stellantis tisztán elektromosjármű-eladásai 41 százalékkal, 288 ezer darabra nőttek. 

A cég jelenleg 23 tisztán elektromos járművet (BEV) tart a kínálatában, idén pedig további kilenc új modell bevezetésével számolnak. 

A Stellantis vezetősége a kiemelkedő eredmények hatására 4,2 milliárd euró kifizetéséről határozott, ami részvényenként 1,34 eurós összeg, habár ez még közgyűlési jóváhagyásra vár. Az igazgatótanács 1,5 milliárd eurós részvény-visszavásárlási programról is döntött, amit idén év végéig levezényelnek.

A Stellantis árfolyama 1 éves
Pozitív trend látszik a cég kurzusán

A rekorderedményeket szállító évet a vállalat a helyes árszabásának, a magas árréssel értékesíthető modellek népszerűségének és a pozitív árfolyamváltozásoknak köszönheti – áll a cég közleményében. 

Tavaly a Stellantis az első helyre ugrott az európai lakossági, tisztán elektromosjármű-értékesítési ranglistán, második helyre a teljes európai BEV-szegmensben, miközben Egyesült Államokban is trónfosztásra tört: első helyre került a plug-in hibridek eladási listáján. 

A Peugeot Citroen SA és a Fiat-Chrysler csoport összeolvadásával 2021-ben létrejött óriásvállalathoz tartozik az Alfa Romeo, a Jeep, a Maserati és az Opel is.

A Stellantis nemrég rekordösszeget fizetett az aiMotive-ért, az önvezető technológiák fejlesztésével foglalkozó magyar startupért.