Az eddiginél is magasabbra várja az Alteo-részvények árfolyamát az MKB Bank, amely a megújuló energiát hasznosító társaság előző heti gyorsjelentését követően vizsgálta felül a cég kilátásait.

Alteo
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A minden szempontból rekordot jelentő, 100 milliárd forintot meghaladó éves árbevétel és a kétmilliárd forintos extraprofitadó mellett is közel 13 milliárdos adózott nyereség tükrében a bank 3812-ről 3840 forintra emelte árfolyam-várakozását. Ez 28 százalékos felértékelődési lehetőség a hétfői záróárhoz képest, ajánlásuk ezért továbbra is vétel.

A magasabb célárat az eladósodottsági szint, valamint a súlyozott átlagos tőkeköltség (WACC) változásával indokolta a bankház, amely ezzel együtt úgy látja, a menedzsment jelenlegi stratégiáját már tükrözi a tavaly novemberi vállalatértékelési modell.

Az orosz–ukrán háború és az energiapiaci turbulenciák összességében pozitívan hatottak a társaság működésére, amit a közzétett eredményszámok is jól mutatnak. A magasabb gáz- és villamosenergia-árak mellett a megújuló erőművek árrései javulhatnak, miközben fenntartási költségeik nem változnak jelentősen. Emellett a a villamos energia és a földgáz ára közötti különbség (spark spread) is szélesre nyílt, aminek következtében a piaci alapú energiatermelő szegmens rendkívüli nyereséget ért el.

 

A volatilis energiapiac ugyanakkor kockázatot is hordoz, nem megjósolható, hogy a társaság számára kedvező helyzet meddig marad fenn, miközben a monetáris és pénzügyi környezet is nagyot változott az elmúlt évben, jelentősen drágítva a külső tőkebevonási lehetőségeket.

Az Alteo jókora készpénzállománnyal rendelkezik, amire most szükség is van a gázerőművekhez szükséges energiavásárláshoz. A készpénzegyenleg így volatilis pályát mutathat, ami erőteljesen befolyásolja a vállalat fair értékét.

A Mol Res Alteo-részvényekre vonatkozó kötelező vételi ajánlatára utalva az MKB szerint pillanatnyilag nehéz megjósolni a társaság tőzsdei jövőjét, és a lehetséges forgatókönyveket – hogy marad-e a tőzsdén a cég, vagy kivezetik – csak nagy hibahatárral lehet megjósolni.