Még tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) piacfelügyeleti eljárása, amelyet a Falcon Kereskedőház Kft., a Falcon Benefit Kft. és egy, az ezek működésében közreműködő magánszemély ellen folytat – jelentette be a jegybank szerdán. Azt szeretnék kideríteni, hogy a cégek hogy végeznek, vagy végeztek-e üzletszerűen, az MNB engedélye nélkül betét gyűjtésére és más visszafizetendő pénzeszköz nyilvánosságtól történő elfogadására, továbbá pénzügyi szolgáltatás közvetítésére vonatkozó tevékenységeket.

MNB
Fotó: Róka László / MTI

A jegybank a jogosulatlan – s akár a befektetőket megkárosító – tevékenység megakadályozására tavaly novemberben már feljelentést tett, és a társaságokra vonatkozóan figyelmeztetést is közzétett. Piacfelügyeleti vizsgálatának lezárultáig emellett azonnali hatállyal megtiltotta, hogy a társaságok és a magánszemély bármely, a jegybank engedélyéhez vagy regisztrációjához kötött tevékenységet végezzenek. 

Mindezeket követően az MNB tudomására jutott, hogy a Falcon Benefit Kft. – az ideiglenes intézkedésről való tudomásszerzését megelőzően – új bankszámlákat nyitott.

A számlaforgalmi adatok elemzése alapján a jegybank feltételezi, hogy a társaságok tovább folytatják jogosulatlan tevékenységüket. Az MNB-nek az időközben beszerzett információk alapján oka van feltételezni, hogy a korábban zárolt bankszámlákon elhelyezett pénzeszközök közelgő „visszaszolgáltatásáról”, az „erőteljesen fejlődő” tevékenység állítólagos legális folytathatóságáról, vagy éppen a korábbi befektetések különféle kriptoeszközökbe történő „átforgatásáról” az eljárásban vizsgált piaci szereplők, illetve az érdekkörükben eljáró személyek valótlan, hamis, a befektetőket hitegető információkat terjesztenek.

A jegybank a piacfelügyeleti és a büntetőeljárás elősegítése érdekében ezért ismételten felhívja az érintett befektetők figyelmét, hogy aki a Falcon-ügyben érdemi információval rendelkezik, különösen, ha befektetési céllal pénzt adott át, és azt nem kapta vissza, haladéktalanul tegyen feljelentést a Budapesti Rendőr-főkapitányság Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályán, és terjessze elő polgári jogi igényét.

Az MNB piacfelügyeleti eljárását határozattal zárja majd le, amelynek eredményét nyilvánosan közzéteszi.