Tegnap este tette közzé 2022-es eredménykimutatását a Duna House (DH), amely hatalmas, 107 forintos részvényenkénti osztalékjavaslatról adott számot, ami a tegnap esti záróárhoz viszonyítva közel 26 százalékos kifizetés.

Fotó: Foldi D. Attila

A DH tetemes osztalékjavaslata mögött a Concorde Értékpapír Zrt. elemzése szerint az ingatlanfejlesztési projektjük sikere, illetve a meglévő ingatlanportfóliójuk értékesítése áll.

A vállalat 51 százalékos EBITDA-növekedésről számolt be 2022 harmadik és negyedik negyedéve között.

Ennek a jelentős eredménynek a hátterében az olasz leányvállalat ismételt tündöklése figyelhető meg, amely a magyar és a lengyel piac gyengélkedése ellenére feljavította a csoport eredményeit. Az éves, egyszeri tételektől szűrt, egy részvényre jutó eredmény (EPS) 65 forintra rúgott a DH esetén. 

A kissé pesszimista befektetői várakozásokkal szemben a cég vezetése relatíve erős 2023-as teljesítménnyel számol: a tisztított EPS-t tekintve csupán 8–27 százalék közötti visszaesést prognosztizálnak, erre az évre 44-60 forint környéki részvényenkénti eredményt várva. A Concorde elemzői ugyanakkor nem ennyire derűlátók: a hitelközvetítési tevékenység ugyanis magába roskadt minden piacon. A hazai számok 54, míg az olasz szegmens 23 százalékos visszaesést mutat.

Az egynapos betétek ugyanakkor megmenthetik a vállalat vezetésének a céljait.

A jegybank egynapos betéte révén, amely tavaly év vége óta 18 százalékos kamattal kecsegtet, a DH 10 milliárd forintos szabad készpénzállományával számolva a vállalat az idei év során 1,7 milliárd forintos kamatbevételre is szert tehet, ami 48 forintos egy részvényre jutó eredményt hozhatna. 

A jelentés legörvendetesebb pontjai között az olasz leányvállalat kimagasló teljesítményét és a 107 forintos osztalékjavaslatot, míg a legkedvezőtlenebbek közt a kamatbevételekre való jelentős ráutaltságot és a hitelközvetítési tevékenység visszaesését érdemes kiemelni. 

Közel kétszáz forintot esett egy év alatt a kurzus, de egyetlen nap alatt ennek felét vissza is hozta

A parádés osztalékjavaslatra a vállalat részvényárfolyama is látványosan reagált: a tegnap esti záróértékéhez képest ma a DH papírjai közel 22 százalékos erősödtek. 

A Concorde elemzői szerint azonban ennél is több lehet a részvényben: az eddigi 800 forintos célárat ugyan felülvizsgálják, de a vételi ajánlásukat továbbra is tartják, mivel hiszik, hogy további felfelé mutató potenciált rejthet a kurzus.